-
۲ آبان ۱۴۰۳
-
بازدید: ۴۹
خبر تکمیلی:
تسهیل زیارت زائران در لایحه بودجه ۱۴۰۴
به گزارش شهرآرانیوز؛ تسهیل امر زیارت حرم مطهر رضوی برای مرزنشینان و زائران خارجی، موضوعی است که برای اولینبار در بخش اول لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ کل کشور به آن پرداخته شده است. هر سال موسم اربعین که فرا میرسد، خیل مشتاقان زیارت اباعبدا... (ع) از کشورهای مختلف راهی عراق میشوند. در این بین علاوهبر مشتاقانی که از خراسان رضوی راهی کربلا میشوند؛ همسایگان شرقی ما، مرزهای ایران و خراسان رضوی را برای عبور و رساندن خود به جمعیت زائران اربعین انتخاب میکنند.
از سوی دیگر بهدلیل نزدیکی اربعین حسینی به ایام شهادت علیابن موسی الرضا (ع) خیل عظیم مشتاقان زیارت امام مهربانیها همزمان با بازگشت مسافران اربعین بهسوی مشهدالرضا (ع) راهی میشوند. همین موضوع هر سال سبب افزایش فشار بر ناوگان حملونقل جادهای بهویژه در استان میشود.
هرچند راهکار حل این موضوع، رسیدگی ویژه به ناوگان این استان، وضعیت جادهها و به سرانجام رساندن پروژههایی مانند آزادراه حرم تا حرم است، اما افزایش پروازها و رامهای قطار برای کاهش بار در این ایام تأثیرگذار خواهد بود. چون معمولا در این زمانها یافتن بلیت هواپیما و قطار برای زائران دشوار است.
حالا در بند «ت» تبصره۱۰ لایحه بودجه، مربوط به «مسکن و حملونقل»، آمده است: «به منظور تسهیل امر زیارت حرم مطهر رضوی برای مرزنشینان و زائران خارجی که از مرزهای زمینی وارد کشور میشوند و کاهش فشار بر ناوگان مسافربری جادهای، بهویژه در ایام خاص مانند ایام زیارت اربعین، وزارت راه و شهرسازی (سازمان هواپیمایی کشوری) مجاز است به شرکتهای هواپیمایی خارجی طی هماهنگی با وزارت امور خارجه، مجوز انجام پروازهای داخلی در مسیر مشهد و فرودگاههای استانهای مرزی را به شکلی صادر کند که از تمام آن فرودگاهها پرواز هفتگی در مسیر مشهد برقرار کنند.
همچنین باید در ایام مقارن مناسک اربعین، خدمات جابهجایی مسافران از شهرهای چابهار و زاهدان به فرودگاه مناسب به تشخیص ستاد مرکزی اربعین برقرار شود. هرگونه نرخگذاری برای خدمات شرکتهای خارجی یادشده و نیز عرضه سوخت یارانهای به این شرکتها ممنوع است. آییننامه این بند به پیشنهاد شورایعالی هوانوردی به تصویب هیئت وزیران میرسد.» حالا باید دید که پس از تصویب آییننامه توسط هیئت وزیران، این موضوع چقدر برای تسهیل زیارت و جذب زائر مؤثر خواهد بود.
تأثیر تسهیل ورود زائران بر اقتصاد مشهد
آمارها نشان میدهد که در دهه آخر صفر امسال، ۲۱۲ پرواز ورودی خارجی با ۲۹هزار و ۲۵۶ مسافر و ۲۱۲ پرواز خروجی خارجی با ۲۸هزار و ۶۲۰ مسافر از فرودگاه بینالمللی شهید هاشمینژاد مشهد انجام شده است. برآوردها نشان میدهد که هر گردشگر خارجی که با خرید بلیت هواپیما به ایران سفر میکند، حدود هزار دلار ارزآوری برای کشور دارد و در شرایطی که ما با محدودیتهای تحریمی روبهرو هستیم، این فرصتی مطلوب برای دسترسی به منابع ارزی جدید است. برایناساس میتوان استنباط کرد که در صورت تسهیل ورود زائران خارجی به مشهد، این شهر بتواند درآمدهایش را از این محل افزایش دهد.
مجید فرقانی، کارشناس و فعال حوزه گردشگری، درباره تسهیل رفتوآمد زائران خارجی در ایام اربعین به شهرآرا میگوید: با توجه به نزدیکی فرهنگی که بین ایران و کشورهای منطقه وجود دارد، درصورتیکه بتوانیم رفتوآمد آنها به مشهد بهویژه در ایام خاص زیارتی را تسهیل کنیم، این مسئله میتواند سبب افزایش ورود زائران خارجی به شهرمان شود.
وی میافزاید: با اینکار نه تنها میتوان به افزایش ورود زائران خارجی دست یافت، بلکه درآمدهای ارزی نیز از طریق توسعه گردشگری زیارت به اقتصاد کشور تزریق خواهد شد. وی تأکید میکند: مشهد همواره یکی از مقاصد سفر برای عاشقان خاندان عصمت و طهارت (ع) بوده است و حالا هم باید به منظور توسعه آن و افزایش خدمات به زائران برای داشتن سفری راحت، یک نگاه ملی وجود داشته باشد.
دستاوردهای فرهیخت:
همان طور که پیشتر در مقالات متعدد به این مسأله به طور ویژه اشاره کردیم و پیوند آنها را نیز در انتهای همین صفحه قرار دادیم، شوربختانه سوء استفاده ی برخی از شرکت های هواپیمایی و ایرلاین های داخلی از اوضاع آشفته ی اقتصادی کشور با پروژه ی گران سازی بلیت پروازها بویژه در ایام پیک زائر خصوصاً در دهه ی آخر صفر از مبدأ یا مقصد فرودگاه بین المللی مشهد بر هیچ کس پوشیده نیست.
نزدیکی این ایام با اربعین حسینی و سوددهی بیشتر ایرلاین های داخلی از سوق دادن پروازهای شان به سمت مقاصد خارجی از جمله نجف، مزید علت شده بود تا مسافران و زائران بارگاه منور رضوی در این ایام خاص، در فرودگاه مشهد زمین گیر شده و یا بلیتی برای برگشت به شهر خود پیدا نکنند،
یا بلیت ها تا سه و حتی پنج میلیون تومان یعنی دو تا پنج برابر قیمت مصوب از سوی برخی از شرکت های هواپیمایی داخلی به فروش برسد و این خود نوعی دست کردن در جیب مردم بود.
اکنون خرسندیم که مساعی فکری و تلاش های رسانه ای و پیگیری ها و حمایت های دلسوزان مقوله ی زائر و زیارت از جمله این اندیشکده ی مطالعاتی به ثمر رسیده و اکنون در آستانه ی تحقق این پیشنهاد هستیم.
پیشنهادی که سال های متمادی از سوی دلسوزان و دغدغه داران تسهیل و تسریع و ارزان سازی سفر زائران داخلی و غیرایرانی به مشهد مطرح و بارها به طرق مختلف به نمایندگان مردم مشهد در مجلس شورای اسلامی، اعضای هیئت دولت و دیگر مسئولان ذیربط در وزارت راه و شهرسازی و سازمان هواپیمایی کشوری و... گوشزد شده بود.
حتماً به خاطر دارید همزمان با ایام دهه ی آخر صفر امسال که مشکلات زیادی برای سفر زائران به مشهد و یا خروج آنها ایجاد شد، موضوع صدور مجوز به ایرلاین های خارجی برای پوشش مقاصد داخلی به صورت پررنگ تر در بستر رسانه و ابتدا از سوی اندیشکده ی حکمرانی هوشمند دوباره مطرح و بر سر زبان ها افتاد.
تارنمای فرهیخت نیز در تاریخ ۲۲ شهریور ۱۴۰۳ آن را طی یادداشت فرهیختی مطول با این عنوان بازتاب داد: دیپلماسی حمل و نقل/ گلایه فرهیخت: هیس! مسئولان ما خوابند؛ آقایان: اگر توانستید یک روز در ورودی حرم مطهر را ببندید، آن موقع هم می توانید به زائر رضوی بگویید: «بلیت نیست!»
اکنون خرسندیم که نتیجه ی سال ها گفت و گو با مسئولان ذی ربط در مشهد و تهران و رایزنی های گوناگون چه به صورت مستقیم و چه غیر مستقیم نتیجه داده و دست کم، قدم اول برداشته شده است.
خدا را شاکریم که برای اولینبار در بخش اول لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ کل کشور، به این موضوع مهم پرداخته شده و راه برای حضور شرکت ها و ایرلاین های خارجی به مقصد یا مبدأ مشهد باز گردیده است.
امید است که با اجرایی شدن این مصوبه، از این پس، شاهد سامان گرفتن یکی از چهار محور اصلی سفر زائران داخلی و خارجی به سمت مشهد الرضا(ع) یعنی مسیر هوایی باشیم.
مشتاقانه منتظریم به چشم خود ببینیم این رقابت اقتصادی سالم میان شرکت های داخلی با ایرلاین های خارجی، علاوه بر تسهیل رفت و آمد زائران، چگونه رؤیای صادقانه ی کاهش قیمت ها بر اساس عدالت اجتماعی را در این دیار محقق خواهد کرد.
ان شاءالله الرحمن...
🅰️ مطالب مرتبط:
※
دیپلماسی حمل و نقل/ گلایه فرهیخت: هیس! مسئولان ما خوابند؛ آقایان: اگر توانستید یک روز در ورودی حرم مطهر را ببندید، آن موقع هم می توانید به زائر رضوی بگویید: «بلیت نیست!»
※
دیپلماسی حمل و نقل/ پیوست فرهیخت: خانم وزیر راه، مصائب زائران حرم رضوی را بعد دهه آخر صفر ۱۴۰۳ می بینید؟ بلیت نیست! شما لااقل کاری کنید!
※
دیپلماسی حمل و نقل/ دوایی: سرگردانی مسافران در دهه آخر صفر؛ رفیعی: چرا به دروغ می گویند قیمت بلیت هواپیما افزایش پیدا نکرده؟! هم گران و هم کمیاب شده + یادداشت فرهیخت