«اندیشکده ی بین المللی فرهیخت» و به لسانی دیگر، «اندیشکده رویکرد بین المللی مشهد»، پژوهشگاهی است سایبری و قرارگاهی است مردمی که از رهگذر دیده بانی و مستندنگاری رویکرد بین المللی رخدادهای «مشهد» دوست داشتنی، در تلاش است تا به همت خادمان بین المللی امام رضا(ع) در سرتاسر جهان، به هدف تعظیم «زوار غیر ایرانی»، تجلیل «دانشجویان و سرمایه گذاران خارجی»، تسهیل «گردشگران سلامت» و به طور کلی «تکریم غیر ایرانیان» در این جهان شهر معنوی نائل آید و به همین منظور سخت در تلاشیم تا با انجام پژوهش های کاربردی و مطالعات راهبردی در راستای تألیف «دانشنامه ی بین المللی مشهد»، به رتبه و جایگاه «مرجعیت علمی ارزیابی دیپلماسی های برتر و سنجش عمق و عیار توسعه ی روابط خارجی» دیار منسوب به امام مهربانی ها و عالم آل محمد (ص) نائل شویم.
این نهاد خدمت، فعالیت خود را از تاریخ سوم خرداد ۱۳۸۸ از خاستگاه «مشهد الرضا(ع)» آغاز نمود و در تاریخ بهجت آفرین ۸۸/۸/۸، همزمان با سالروز ولادت امام هشتم، حضرت رضا(علیه السلام) رسماً رونمایی کرد. تاکنون بحمدالله والمنه، بیش از چهارده سال، توفیق رصد و پایش قریب به هشت هزار رویداد، مناسبات و تعاملات دیپلماتیک در راستای توسعه ی روابط خارجی این کلان شهر را با کشورهای هدف بویژه همسایگان شرقی در عرصه های مختلف داشته است.
بنابراین دیده بانی و مستندنگاری رخدادها در «نهضت تعالی بین المللی شهر رضوی» و انجام تمام مطالعات راهبردی و پژوهش های علمی و یا گردآوری مردم نگاره ها و رصد و تقویم رویدادها و... همه و همه به منظور شناسایی، معرفی، تجلیل و تحسین فعالان برتر هر حوزه ی دیپلماسی در شهر و استان صورت می گیرد تا در نهایت، به سهم خود و به قدر توان و بضاعت، دستیابی مسئولان شهری و استانی را در بخش های دولتی، خصوصی و عمومی به هدف غایی ارتقای شاخص های توسعه یافتگی و تعمیق مناسبات بین المللی کلان شهر مشهد با جهان پیرامون بویژه کشورهای همسایه و خاصه «جهان اسلام» در همه ی ساحات و عرصات از جمله در عرصه ی «دیپلماسی عمومی» تسریع و تسهیل بخشیم.
خرسند خواهیم شد اگر شما اندیشه مند فرهیخته نیز با عضویت در جمع پژوهشگران و خادمان بین المللی شهر رضوی، ما را در شتاب بخشی به «نهضت بلندمرتبگی بین المللی نیک شهر امام مهربانی ها» و جهان شهر معنوی رضوی یار و همراه باشید. برای عضویت می توانید اینجا را کلیک فرمایید.
❋ یادآوری مهم:
اول: از آنجایی که عضویت همه ی خادمان بین المللی فعال در اندیشکده در اقصی نقاط عالم، به صورت افتخاری است و در یک اجماع همگانی، خواستار آن هستند تا خدماتشان به گوهر اخلاص مکتوم مانده تا مشمول «باقیات الصالحات» شمرده شود، لذا اکثراً خواستار عدم انتشار نام شان ذیل هر پژوهش و سوژه ی ارسالی و یا هر یادداشت و مردم نگاره ای هستند و لذا ما نیز به رسم امانت، امضای آنان را محفوظ می داریم.
از نخبگان جهان اسلام و چهره های ماندگار و مفاخر علمی از ملیت های مختلف گرفته تا رؤسا و اساتید مجرب دانشگاه ها، فضلا و اکابر حوزه های علمیه، دانشجویان و طلاب، مهندسان و مدیران، مؤثران اقتصادی و اجتماعی بویژه پیش کسوتان صنعت مادر گردشگری و در کل فعالان بخش های وابسته به مقوله ی «زائر و زیارت» مانند فعالان صنعت هتلداری و ...، و حتی برخی از مسئولان و مقامات استانی و شهری، سیاسی و اجتماعی، لشکری و کشوری، فرهنگی و هنری و... در این جرگه اند.
دوم آن که اکثریت قریب به اتفاق سوژه ها و یا مردم نگاره ها و...، از سوی مخاطبان مردمی وبگاه و دغدغه داران رویکرد بین المللی شهر امام مهربانی ها در داخل کشور و نیز از اقصی نقاط عالم بویژه در سطح «جهان اسلام» تولید محتوا و ارسال می شود، اما از آنجایی که گوگل سالهاست قابلیت ترجمه ی سایت ها را به بیش از ۱۱۰ زبان فراهم نموده و مطلعیم که بسیاری از مخاطبان غیر ایرانی ما، از همین طریق رویدادهای وبگاه را دنبال می کنند، لذا ضرورت دارد تا ویرایش مختصری بر روی متون و محتواهای ارسالی صورت گیرد تا هنگام ترجمه، بهترین خروجی را شاهد باشیم.
بنابراین اگر مشاهده می فرمایید اکثر این نوشتارها، با یک سبک قلم ویرایشی واحد و همراه با درج علائم ویرایشی استاندارد، بر روی خروجی وبگاه اندیشکده ارسال می شود، به این خاطر است.
باشد که حضرت عالم آل محمد(ص) و امام مهربانی ها، قلت این خدمات را به کثرت تفضلات خویش از همگان بپذیرد و مقبول اهل قلم افتد. ضمناً اگر همچنان مایل هستید در باره ی گذشته، حال و آینده ی این پژوهشگاه مردمی، مطالب بیشتر بخوانید، متن زیر را دنبال فرمایید. مأجور و منصور باشید.
❋ اندیشکده فرهیخت، گذشته، حال و آینده
«اندیشکده بین المللی فرهیخت» رصدگاه توسعه ی روابط خارجی و درگاه فناوریک فعالان مناسبات بین المللی مشهد با جهان پیرامون بویژه کشورهای همسایه و خاصه «جهان اسلام» در همه ی ساحات و عرصات است که با محوریت «تکریم زوار خارجی» مولای تسلیم و رضا، سلطان سریر ارتضا، حضرت امام علی ابن موسی الرضا علیه آلاف التحیه و الثناء، چهارده سال پیش ، قدم در جاده ی سرسپردگی آستان ملک پاسبان رضوی نهاده است.
درگاهی که ابتدا ذیل عنوان «بنیاد توسعهی روابط خارجی مشهد – بنیاد توس»، فعالیت می کرد و پس از هفت سال فعالیت مستمر در فضای رسانه، به یمن و برکت آغاز رویداد فرخنده «مشهد ۲۰۱۷»، بر آن شد تا سطح پایش و پویش خود را از «فرش» رصد رویدادها و پایش رخدادها (از منظر دو کلید واژه ی مهم «بین الملل» و «مشهد»)، به «عرش» گردآوری اطلاعات ناب و ایدههای تاپ ارتقا داده تا در آینده ای نزدیک، اسباب و بسترهای تهیه، تدوین و نگارش علمی «نخستین دانشنامه ی بین المللی و سایبری مشهد» را فراهم آورد.
تشکلی هدفمند و شناخته شده در فضای سایبری شهر بهشت که به عنوان یک سمن مردمی و بخش خصوصی فعال و ارزشی، تلاش دارد تا تمامی مساعی خود را در راستای تعالی روزافزون دیپلماسی های ۲۲ گانه در شهر و استان بویژه دیپلماسی های عمومی و شهری، دیپلماسی علمی و دانشگاهی، دیپلماسی اقتصادی و تجاری، دیپلماسی فرهنگی و هنری، دیپلماسی زیارت و گردشگری و... به کار گرفته و به هر شکل ممکن و هر طریق میسور، بر شتاب «نهضت بلندمرتبگی بینالمللی شهر بهشت» و استان منسوب به این امام همام بیفزاید.
یادآور می گردد، سال ۲۰۱۷، گزیده سالی بود که به دنبال اعلام رسمی و جهانی «سازمان فرهنگی آموزشی آیسیسکو» وابسته به «سازمان کنفرانس اسلامی»، مشهد، شهر امام رئوف به عنوان «پایتخت فرهنگی جهان اسلام» معرفی شد و این کلانشهر معظم، علاوه بر میزبانی از شخصیتهای برجستهی فرهنگی و بینالمللی و مشاهیر جهان اسلام و...، شاهد برپایی ۱۸۰ برنامه ی بین المللی و آیینهای خاص بود.
اندیشکده ای که زایش خود را مدیون تلاش همکاران فرزانه و خدومی می داند که از سوم خرداد ۱۳۸۸ (همزمان با سالروز آزادی خرمشهر قهرمان) به بعد، ابتدا مبدع عنوان «ادارهی روابط خارجی» و فعالساز این حوزه در ارگان مدیریت شهری شدند و همزمان، تارنمای «بنیاد توس» را در فضای رسانه و خارج از تکالیف اداری تأسیس و راه اندازی نمودند تا پس از چند ماه فعالیت مستمر، همزمان با سالروز ولادت حضرت امام رضا علیه السلام و تاریخ بهجت آفرین ۸/۸/۸۸، رسماً رونمایی شود.
هرچند، فقط ۱۳ ماه فرصت و توفیق خدمت در این نهاد عمومی میسورشان شد، اما همچنان بر عهد و پیمان خود با امام مهربانیها پایدار مانده و فانوس تنها تارنمای فعال در این حوزه را روشن نگاه داشتند تا مزد صبوری ۱۴ ساله ی آنان، بلوغ و نبوغ مشکاتی پرفروغ و شجرهای طیبه و پرمخاطب در سپهر انوار و الطاف رضوی گردد.
برون تابی بسیار محدود از دانشنامهای آکنده از نگرههایی بکر، مفکورههایی ارزشمند و اطلاعاتی موثق و مستندات متنی و تصویری از برنامههای بینالمللی بزرگترین کلان شهر مذهبی جهان، که در چندین سخت دیسک چند ترابایتی ذخیره شده و تنها بخش قابل عرضه ای از آن، در قالب تارنما در دسترس همهی علاقهمندان و دلسوزان توسعه یافتگی روزافزون این زیستگاه قدس شهری و قبلهی آمال شیعیان جهان قرار گرفته است. وبگاهی که تاکنون به فضل الهی، در مجموع بیش از یازده میلیون بازدید کننده داشته، ماهانه قریب به ۵۰۰ هزار نفر به آن رجوع نموده و رکورد بیشترین بازدید روزانه از آن، به ۱۸ آبان ۱۴۰۱ با ۳۶.۵۲۰ بازدید و ۶۳ نفر کاربر آنلاین بر میگردد.
و اما - همچنان که پیشتر ذکر شد - گسترش و توسعه ی این اندیشکده را در حقیقت باید مرهون رویداد «مشهد ۲۰۱۷» دانست که باعث ارتقای نگاه دستاندرکاران این تشکل سایبری به ضرورت و اهمیت درک جایگاه رفیع و منیع «تقویم رویدادها و رصد رخدادها با هدف تدقیق مطالعات راهبردی و پژوهشهای بنیادین» به عنوان پیشنیازها و الزامات توسعه یافتگی روزافزون «تعاملات خارجی» این کلانشهر معظم در عرصات مختلف دیپلماسی با دنیای پیرامون بویژه «جهان اسلام» و در رأس آن، کشورهای منطقه خاصه همسایگان شرقی شد؛ مگر نه این که به فرمایش مولای متقیان، امیرمؤمنان، امام علی علیه السلام: «لاَ سُنَّةَ أَفضَلُ مِنَ التَّحَقِیق»، «هیچ راه و آیینی، برتر از تحقیق و حقیقت جویی نیست!»
بنابراین میتوان گفت: «اندیشکدهی بین المللی فرهیخت»، تشکلی است با چهارده سال سابقه و تجربه که بازتاب خدماتش ابتدا، در قالب تارنمایی مردم نهاد و غیر انتفاعی تجلی یافت، اما به اعتنای تفضلات امام مشفق و به پشتوانهی برخورداری از یک بانک اطلاعاتی و دیجیتالی وثیق و گنجینه ای دقیق، در پی آن است تا به فضل الهی، گام های آخر تدوین و نگارش علمی «نخستین دانشنامه ی بین المللی مشهد» را نیز بردارد.
دانشنامهای تخصصی و سامانهای اطلاعاتی در حوزهی ارتباطات خارجی که - به مرحمت انجام چهار عمل اصلی مصطلح در حوزهی فناوری اطلاعات و ارتباطات بر روی آنان (یعنی تجمیع و پایش، یکپارچهسازی و آمایش، تجزیه و پالایش و در نهایت استخراج و پردازش) - اکنون دیگر دیتای خام به شمار نیامده، بلکه اطلاعات مفید و گران سنگی هستند که از همان ابتدا، با شعار «هرچه متن، هرچه عکس، هرچه صدا و هرچه فیلم» از اهم ایدهها و تحلیلها، رویدادها و اخبار و مقالات و مستندات مرتبط با فضای بینالمللی مشهد، به نحو شایسته و بایسته گردآوری شده و در حال حاضر فقط بخش رویدادی آن، در بستر وب و در دسترس پژوهشگران و محققان جهان اسلام قرار دارد.
امید آن داریم تا به مدد مفاخر حوزهی ایده و اندیشه، فرهیختگان اندیشهمند و پژوهشگران نخبه، اعاظم اساتید دانشگاه و افاضل فضلای حوزه، مهتران دانشجو و اکابر طلاب دلسوزی که طی این سالهای نسبتاً طولانی از ملیتهای مختلف مسلمان و از سراسر این گیتی پهناور، به عضویت افتخاری این اندیشکده درآمدهاند، گامی دیگر در راستای تسریع و تسهیل توسعهی همه جانبهی بزرگ شهر «مشهد» خاصه در بستر پیشروترین صنعت، اشتغالزاترین صناعت و مولدترین کسب و کار یعنی «اقتصاد گردشگری و صنایع وابسته» و عبارت متناسب با شهر مذهبی مشهد«مقولهی زائر و زیارت» برداریم.
ناگفته نماند در کنار هموارسازی هرچه بیشتر مسیر توسعه یافتگی شهر و شهروندان و مجاوران و زائران آستان ملک پاسبان رضوی، همچنان بر رسالت شناسایی، معرفی و تجلیل از فعالان فرهیخته و نخبهی توسعه دیپلماسی عمومی – که از آنان به عنوان «خادمان نمونهی بینالمللی شهر رضوی» یاد میکنیم – تلاش خواهیم کرد؛ شیفتگانی از ملیتهای مختلف خاصه فارسی زبانان مقیم در خارج از کشور که میخواهند به هر شکل ممکن و حتی از راه دور، میزان ارادت خالصانه و سرسپردگی خود را به ساحت قدسی آن امام همام به اثبات رسانده و به صورت مجازی، «خادم افتخاری و بینالمللی» شهر حضرتش باشند و در این میدان «سابقوا فیالخیرات»، «عمل صالحی» را به عقبهی «باقیات الصالحات» خویش پیوند زنند.
همین جا، شایسته است اعلام کنیم هر دلدادهای به فراخور میزان توانمندیها، مهارتها و امکانات مادی و معنوی خود از هر نقطهی این کرهی خاکی میتواند با عضویت در حلقهی خادمان قبله ی هشتم، در «نهضت تعالی بینالمللی شهر رضوی» سهیم باشد؛ با ایده آفرینیهای دانشبنیان و آیندهپژوه، خلاقانه و منعطف، فراگیر و مشارکتبخش، فناوریک و کرامت زا برای شکوفایی همه جانبهی شهر بهشت و از همه مهمتر «تکریم زائران خارجی» بویژه آنانی که این زیارت، «حج فقرایی» آنان است و یا علاوه بر زیارت، چشم به شفای آن امام همام دارند و در جرگهی «گردشگر سلامت» وارد این کلان شهر مصفا میشوند.
مضافاً این که تلاش حداکثری برای کمک به حاکمیت و دولت در جهت ترفیع شاخصهای توسعه یافتگی هر چه بیشتر «مشهد» به عنوان پایتخت معنوی ایران اسلامی و بزرگترین کلان شهر مذهبی جهان از منظر مناسبات بینالمللی در همهی زمینهها بویژه دینی و تمدنی، فرهنگی و هنری، علمی و پژوهشی، آموزشی و تاریخی، اقتصادی و تولیدی، صنعتی و گردشگری، زیست محیطی و اجتماعی و...، ره توشهای است که هر فعال روابط خارجی با هر میزان سواد رسانهای و آشنایی با زبانهای خارجی میتواند در این آوردگاه شیدائیان رضوی، گام بردارد و به این جرگه بپیوندد؛ با این فرق که یکی با قلمش، دیگری با هنرش؛ یکی با علمش و آن یکی با قدمش؛ یکی با اعتبارش و دیگری با حمایت کلامی و معنویاش!
امید که از رهگذر تجارب حاصله از چهارده سال فعالیت، نه تنها شاهد رشد سریع انتشار معارف غنی رضوی و زیباییهای کلام اهل بیت عصمت و طهارت (سلام الله علیهم اجمعین) با زبان هنر و به احسن وجه در بستر فناوریهای نوین به مخاطبان نیکو خصال و نیک سرشت باشیم، بلکه موجبات رشد یافتگی حداکثری مناسبات بینالمللی این کلانشهر مذهبی فراهم گردیده، ارتقای معیشت جسمانی و تمشیت روحانی زائران و مجاوران این بارگاه ملکوتی، ارمغان این جد و جهدها باشد.
در این راه، مشتاقانه منتظر مساعدت و همراهیتان هستیم و از ایده آفرینیهای بکر و مبدعانه، پیشنهادات و انتقادات راهگشا و ارسال مستندات متنی و تصویریتان استقبال میکنیم. کم و کاستیهای ما را به بزرگواری خویش بخشیده و دستان گرمتان را به صمیمیت میفشاریم تا این برگ سبز، مورد قبول اهل نظر افتد و این خرد جمعی، بر فتوحات رحمانی و نفحات ربانی این کیان سرافزار در ظل عنایات آخرین حجت برحق خداوند، مهدی موعود، حضرت حجت ابن الحسن العسکری (عجل الله تعالی فرجه الشریف و ارواحنا فداه) بیفزاید. ان شاءالله الرحمن
به راه بادیه رفتن به از نشستن باطل / که گر مراد نیابم به قدر وسع بکوشم
❋ عبدالرضا زرگری
کمترین خادم رویکرد بین المللی شهر رضوی
۲۳ دی ماه ۱۴۰۱
zargary@gmail.com
سامانهی ارتباطی پیام کوتاه: ۳۰۰۰۷۸۷۸۷۸
❋ دریافت لوگو - آرم اندیشکده در ابعاد بزرگ
با فرمت jpg
با فرمت png
با فرمت png و با نوشتار سفید