جناب آقای استاندار
معاون تازه نفس زیارت:

آب دست‌تان دارید زمین بگذارید

فقدان آمار زائران رضوی

اعم از داخلی و غیرایرانی مایه فضاحت دیاری است که خود را

قطب اول گردشگری کشور

می نامد! آمار، نقطه صفر برنامه ریزی و سیاستگزاری است.
بدون اتکا به آمار موثق و به روز، چطور می توانید «زائر و زیارت» را در ارض اقدس توس ساماندهی کنید؟
اقتصاد این شهر به «اکسیر زیارت» زنده است!

بیشتر بخوانید

دیپلماسی❜ دانشگاهی/ استقبال پژوهشگران و اساتید بین‌المللی از دوره آکادمیک شیعه‌شناسی به زبان انگلیسی با نقش آفرینی دانشگاه فردوسی مشهد

  • بازدید: ۶۷۰
دانشگاهی/ استقبال پژوهشگران و اساتید بین‌المللی از دوره آکادمیک شیعه‌شناسی به زبان انگلیسی با نقش آفرینی دانشگاه فردوسی مشهد

معاون آموزش موسسه بین‌المللی «حکمت و معنویت شرق»، استقبال پژوهشگران و اساتید دانشگاه‌های خارجی از دوره آکادمیک شیعه‌شناسی این مؤسسه را که از امروز به صورت مجازی برگزار می‌شود، کم‌نظیر خواند. به گزارش ایکنا، مؤسسه بین‌المللی «حکمت و معنویت شرق» در سال ۱۳۹۷ با هدف ارتقای خدمات علمی و فرهنگی در حوزه دین‌پژوهی و فرهنگ اسلامی و شیعی با کیفیتی بین‌المللی تأسیس شد. این مؤسسه قصد دارد دوره‌ آکادمیک شیعه‌شناسی را با حضور اساتید مطرح بین‌المللی برگزار کند.

این دوره با همکاری دانشگاه اهل‌ بیت(ع) تهران و دانشگاه فردوسی مشهد برگزار خواهد شد. زمان این برنامه از ۲۱ تیر الی ۹ مرداد ماه خواهد بود. این دوره در ۱۸ جلسه برگزار می‌شود و تعدادی از اساتید برجسته بین‌المللی از دانشگاه‌های معتبر دنیا در این دوره تدریس خواهند کرد. 

تاریخ تشیع، آموزه امامت و سایر آموزه‌های اصلی تشیع، شاخه‌ها، آیین‌ها، اعمال و آموزه‌های معنوی و همچنین اندیشه سیاسی اسلام شیعی از جمله موضوعات این دوره بین‌المللی هستند. 

در پایان دوره به شرکت‌کنندگان، گواهی حضور در دوره اعطا خواهد شد. با توجه به اینکه این دوره به زبان انگلیسی برگزار می‌شود، لازم است که شرکت‌کنندگان تسلط بالایی به زبان انگلیسی داشته باشند.

برخی از اساتید این دوره عبارتند از دکتر نظام حیدر، استاد دانشگاه کلمبیای آمریکا؛ دکتر رسول نقوی، استاد دانشگاه جورجتون؛ دکتر حسین کمالی، استاد کالج هارتفورد آمریکا؛ دکتر عبدالعزیز ساشدینا، رئیس گروه مطالعات اسلامی دانشگاه جرج میشن آمریکا؛ دکتر خلیل اندانی، استاد کالج آگوستانا؛ دکتر وینی کتیا، دکترای دانشگاه مک مستر؛ دکتر الساندرو کانچیان، از دانشگاه سینیا؛ دکتر رولا ابیساب، استاد دانشگاه مگ گیل کانادا؛ دکتر لیاقت تکیم، استاد دانشگاه مک مستر؛ دکتر لیسلوته عبید، استاد دانشگاه وین اتریش.

مهدی بهرامی، معاون آموزش این مؤسسه در گفت‌و‌گو با ایکنا درباره ویژگی‌های این دوره و استقبال اساتید و دانشجویان از برگزاری آن سخن گفت که مشروح آن را در ادامه می‌خوانید:

ایکنا ـ لطفا درباره دوره آکادمیک شیعه‌شناسی و ویژگی‌های خاص این دوره توضیح بفرمایید.

دوره شیعه‌شناسی که قرار است از امروز (۲۱ تیرماه) برگزار شود دوره‌ای کاملاً جامع و فشرده است. تاکنون نظیر چنین برنامه‌ای را بنده سراغ ندارم. جامعیت دوره بابت این است که تقریباً طی آن به بسیاری از مسائل مربوط به شیعه به صورت فشرده اشاره می‌شود. این دوره شامل مباحثی همچون کلام و فلسفه تا فقه، تاریخ و جامعه‌شناسی تشیع می‌شود. بنابراین منظور ما از جامع بودن، جامعیت محتوایی در مورد شیعه نیست بلکه جامعیت موضوعی به صورت فشرده است.

این دوره در ۱۸ جلسه ۲ الی ۳ ساعته و به صورت آنلاین برگزار می‌شود. در هر جلسه یک استاد به ارائه مطالب خود می‌پردازد و برای هر جلسه اساتید قبلاً منابعی را معرفی کردند که این منابع در اختیار شرکت‌کنندگان قرار گرفته است. از آنها درخواست شده است که حتماً این منابع را مطالعه کنند.

هدف اصلی برگزاری این دوره بین‌المللی تبیین صحیح ابعاد مختلف مکتب اهل بیت(ع) بر مبنای اندیشه شیعه دوازده امامی است. با توجه به این که اساتید این دوره آموزشی، مباحث تخصصی را در این دوره تدریس خواهند کرد لذا مخاطب این دوره، جامعه دانشگاهی و دانشجویان رشته‌های مختلف علوم انسانی هستند. از جمله اهداف این دوره آموزشی ارتقای دانش تخصصی اساتید، دانشجویان و علاقه‌مندان به حوزه مطالعات شیعه دوازده امامی است.

ایکنا ـ‌ هدف و ضرورت برگزاری دوره آکادمیک شیعه‌پژوهی چیست؟

همانطور که می‌دانید شیعه در جهان آکادمیک تا قبل از انقلاب اسلامی آنچنان شناخته شده نبود و هویتی مستقل نداشت و همه آن را به عنوان یکی از بخش‌های فرعی اسلامی می‌شناختند. مطالعات و پژوهش‌های انجام شده در مورد شیعه نسبت به اهل سنت بسیار محدود و کم بود. بعد از انقلاب اسلامی و اتفاقی که با محوریت مذهب شیعه در ایران انجام شد توجه کشورهای غربی به منطقه ما و مخصوصاً مذهب تشیع بیشتر شد.

این توجه موجب سرمایه‌گذاری آنها برای شناخت مذهب تشیع شد. متأسفانه نتیجه بیشتر این پژوهش‌ها با سوگیری‌های سیاسی و سوء‌نظرهایی نسبت به شیعه همراه بود. بنابراین محتوای تولید شده در حوزه شیعه‌شناسی غنای کافی را نداشت. شیعه‌شناسان شیعه‌ای که در حوزه آکادمیک هم کار کنند چندان زیاد و مشهور نیستند. لذا ما که گروهی از طلبه‌های آشنا به زبان خارجی بودیم و سفرهای متعدد تبلیغی به کشورهای مختلف داشتیم و فضای آکادمیک کشورها را می‌دیدیم؛ متوجه ضرورت ورود به این حوزه شدیم و تصمیم گرفتیم با جدیت به بحث شیعه‌شناسی به زبان‌های دیگر ورود پیدا کنیم.

با توجه به فاصله‌ای که میان تشیع و اهل سنت با پیدایش داعش ایجاد شد و بسیاری از اساتید و دانشجویان و حتی مردم دیگر کشورها متوجه این تفاوت شدند، ضرورت حضور جدی‌تر ما برای تبیین اندیشه‌های اسلام شیعی بیشتر شد.

ایکنا ـ استقبال اساتید خارجی و علاقه‌مندان از این دوره چگونه بوده است؟

در این دوره خوشبختانه اساتید بسیار خوبی از سطوح مختلف، کشورها و دانشگاه‌های متعدد با ملیت‌های گوناگون حضور دارند. از دانشگاه مک‌گیل کانادا که دانشگاهی بسیار معتبر در حوزه علوم انسانی و مخصوص اسلام‌شناسی است گرفته تا دانشگاه کلمبیای‌ آمریکا، دانشگاه جورج تاون آمریکا، کالج هارتفورد آمریکا، دانشگاه اکستر انگلیس، دانشگاه‌های مک‌مستر و دانشگاه وین.

سعی شده است اساتیدی که انتخاب می‌شوند در حوزه خودشان متخصص باشند. موضوعات آنها مرتبط به کارهای پژوهشی باشد که قبلاً انجام داده‌اند که در واقع در جلسات بتوانند خلاصه‌ای کامل از آنچه را تاکنون پژوهش کرده‌اند،‌ ارائه کنند. همانطور که ملاحظه می‌کنید استقبال اساتید بسیار خوب بوده است. امکان توسعه و گسترش برنامه را نیز داشتیم اما چون فکر می‌کردیم ممکن است بیش از ۱۸ جلسه خسته کننده باشد تصمیم گرفتیم از همین اساتید استفاده کنیم.

جالب اینجاست که گسترده شرکت‌کنندگان ما بسیار متنوع و متفاوت است. در حال حاضر حدود ۴۰ نفر خارجی ثبت‌ نام کردند که از کشورهای شرقی و غربی هستند. البته طبیعی است که شرکت‌کنندگان کشورهای شرقی کمتر باشند چون به هر حال زبان دوره انگلیسی است و آنها مشکل زبان دارند. از همین رو استقبال از دوره در کشورهای غربی مخصوصاً حوزه آمریکا بسیار بیشتر بوده است. بیشتر شرکت‌کنندگان در کشورهای همچون آمریکا و کانادا زندگی می‌کنند.

ایکنا ـ برنامه‌های آینده مؤسسه را در زمینه مطالعات اسلامی به‌ویژه فعالیت‌های مشترک با نهادهای خارجی تشریح بفرمایید؟

از مهمترین برنامه‌های آکادمیکی که پیگیری می‌کنیم، برگزاری کنفرانس‌ها و دوره‌های بین‌المللی دیگر است. با توجه به تجربه موفق این دوره، علاوه بر برگزاری دوره‌های مختلف شیعه‌شناسی با موضوعات تخصصی‌تر در تلاش هستیم که دوره‌های حضوری را نیز برگزار کنیم.

هیچ آموزشی مانند قرار گرفتن افراد در بطن فرهنگ شیعی نخواهد بود. حضور اساتید و دانشجویان خارجی در میان فرهنگ تشیع بسیار تأثیرگذار است و این تأثیرگذاری هیچ وقت با برگزاری دوره‌های آنلاین حاصل نمی‌شود. برگزاری کنفرانس بین‌المللی دین و اخلاق و دین و عرفان با همکاری دانشگاه‌های معتبر داخلی و خارجی از برنامه‌های مهم مؤسسه در آینده‌ای نزدیک است. تلاش داریم که بتوانیم با چندین دانشگاه معتبر قراردادهای همکاری بلند مدت امضاء و از ظرفیت‌های آنها در برگزاری دوره‌های خود استفاده کنیم.

گفت‌وگو از محسن حدادی

>>> دریافت فایل بزرگ پوستر و طرح اول ...

استقبال پژوهشگران و اساتید بین‌المللی از دوره آکادمیک شیعه‌شناسی موسسه حکمت

:: لینک کوتاه مطلب :: farhikhtt.ir/post/8015


Share
نظرات: (۰) هیچ نظری هنوز ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.

نظرات مخاطبان


جست و جو در وبگاه


حتماً بخوانید

توضیح

بسیاری از مخاطبان ما، چه بسا فرصت کافی یا حوصله ی وافی برای مشاهده ی تمام صفحات تارنمای فرهیخت را نداشته باشند، اما تمایل دارند در کوتاه ترین زمان ممکن، مطلع شوند اوضاع رویکرد بین المللی رخدادها و نیز حال دیپلماسی های ۲۲ گانه ی شهر و استان چگونه است؟ یا اصلاً برای بار اول است که به این وبگاه سر می زنند و می خواهند در کوتاه ترین زمان ممکن بدانند اساساً «حرف حساب ما چیست؟» و اگر حال و روز «رویکرد بین المللی شهر و استان» خوب نیست، برای گذر از «وضعیت موجود» به «وضعیت مطلوب»، «پیشنهاد و راهکار ما چیست؟» البته در وب سایت های خبری و تحلیلی، معمولاً از محتوای این بخش با عنوان «انتخاب سردبیر» یاد می کنند.

اهم دغدغه ها

توضیح

اهم دغدغه ها، نگرانی ها و دلواپسی های فرهیخت را در این بخش شاهد خواهیم بود. باتوجه به کثرت این دغدغه ها، اهم آنان را ما در این بخش به نمایش خواهیم گذاشت تا در یک نگاه، بتوانید به مهمترین و الویت دارترین تشویش ها و پریشانی های رویکرد بین المللی شهر و استان همچنین دیپلماسی های فعال داشته باشید. یادآوری می کنیم از این شش قسمت، فقط محتوای بخش اول یعنی «فقر آمار» به صورت پیش فرض در مقابل دیدگان شما قرار دارد و بدیهی است برای مشاهده ی بخش های دیگر، باید بر روی عنوان مربوطه کلیک فرمایید.

صرفاً آن چیزی که قابل اندازه گیری است، مدیریت می شود پس از ۴۵ سال وقتی هنوز نمی توانیم آمار موثقی از زائران ایرانی و غیر ایرانی یا دانشجویان، سرمایه گذاران، گردشگران سلامت و اتباع ارائه دهیم، پس برنامه ریزی ها برای مدیریت آنان به نتیجه مطلوب نمی رسد و این واقعاً مایه فضاحت هردیار زائرخیزی است. آرشیو

شهر کم رویداد، شهر نیست، مزارستان اموات است! به همان میزان که موجودات زنده به اکسیژن و غذا نیازمندند، حیات، نشاط و پویایی شهرها نیز به رخدادها و اونت ها وابسته هست. آیا باورتان می شود مشهد مصفای ما جزو کم رخدادترین کلان شهرهاست؟ چطور می توان این نقیصه را در دیاری که مدعی قطب اول گردشگری کشور است، توجیه کرد؟ آرشیو

مشهدی که تمام نانوایی هایش متولی واحد دارد، چرا بین الملل اش بی متولی است؟ ماهی قدر آب را نمی داند و برخی از مسئولان و رسانه های ما قدر زائر، منزلت زیارت و حتی وجود نازنین خود امام رضا(ع) را و همچنین غافل از جایگاه زائران غیر ایرانی! واقعاً عجیب و نوبر نیست این همه بی اعتنایی در شهری که حیات اقتصادیش وابسته به اقتصاد زیارت است؟ آرشیو

امام رضا(ع) برند مشهد است! مشهد قطب گردشگری نیست! گواهینامه بین المللی فرودگاه! جشنواره امام رضا(ع) المپیک فرهنگی کشور! بین المللی سازی دانشگاه! و... اینها افاضات برخی از مسئولان خدوم اما غافل ماست که درسایه غفلت نخبگان و اهل قلم در سپهر رسانه بازتاب می یابد. جز آگاهی بخشی، چه رسالت دیگری داریم؟ آرشیو

هتل نسازید، اشباع شد! زائرسراها بختک اند! مشهد تشک دومیدانی ندارد! روز خیام ثبت جهانی شد! معرفی مشهد و زنان نخبه به جهانیان! اینها اندکی از آدرس های غلطی است که برخی حضرات به رسانه های منفعل ما می دهند و آنها هم بدون راستی آزمایی، منتشر می کنند. آه که چقدر بی دفاع است رویکرد بین المللی شهر رضوی آرشیو

نمایشگاه بین المللی خودرو! بلیت هواپیما گران نشده! ۲۰ میلیون گردشگر آبشار اخلمد، وعده سرخرمن افتتاح دبیرخانه جشنواره رسانه خورشید و... بخش اندکی از خالی بندی های مفتضحی است که برخی خواص برای تضییع حقوق مجاوران افاضه کردند و تاکنون چه کلاه های گشادی که سرمان نرفته است! آه که چقدر زودباورند برخی فرادستان ما... آرشیو