دیپلماسی❜ سلامت/ از کابل تا محله پورسینای مشهد | گفت‌وگو با پزشک افغانستانی که دغدغه‌اش کمک به محرومان است

  • بازدید: ۵۶۲
سلامت/ از کابل تا محله پورسینای مشهد | گفت‌وگو با پزشک افغانستانی که دغدغه‌اش کمک به محرومان است
به قلم راد، هاشمی | شهرآرانیوز، از کابل تا محله پورسینای مشهد | گفت‌وگو با پزشک افغانستانی که دغدغه‌اش کمک به محرومان است. دکتر محمد داوود نوروزی فارغ‌التحصیل دانشکده پزشکی کابل است، او که سال‌هاست در مناطق محروم تربت حیدریه و مشهد به عنوان پزشک فعالیت کرده همواره دغدغه کمک به محرومان را داشته است. دوران کودکی‌اش را در فقر و سختی معیشت در کابل پایتخت افغانستان گذرانده است....
این تجربه سخت در کودکی باعث شده است که از همان دوران تمام هدف و آرزویش بشود کمک به دیگران. با همین هدف هم رشته پزشکی را انتخاب می‌کند و از دانشگاه پزشکی کابل فارغ‌التحصیل می‌شود، بازی روزگار او را به مشهد می‌رساند و او حالا یکی از پزشکان این شهر است. چند سالی است که «محمدداوود نوروزی» در مرکز خدمات جامع سلامت شهری ساختمان در محله پورسینا به عنوان پزشک مشغول به کار است. 
با تمام فراز و فرود‌های زندگی‌اش هنوز از مسیری که از همان دوران کودکی برای خودش تعیین کرده، منحرف نشده است.۱۶ سال خدمت در مرکز بهداشت روستایی تربت حیدریهمحمد داوود نوروزی متولد سال ۱۳۴۵ در افغانستان است، دوران کودکی‌اش را در یکی از محلات حاشیه‌ای کابل گذرانده و دیدن افراد نیازمند در آن محله و کمبود خدمات درمانی در آن روزگار باعث شده که از همان روز‌ها علاقه‌مند رشته پزشکی شود. پنج سال بیشتر نداشته که به دلیل هوش زیاد و علاقه و استعدادی که داشته، دو سال زودتر تحصیل را شروع می‌کند. بعد از آن هم مقاطع مختلف را یکی یکی پشت سر می‌گذارد به دانشکده طب کابل که در آن روزگار برای خود اسم و رسمی داشته می‌رود و بعد از پایان تحصیلات در مناطق محروم مشغول خدمت‌رسانی می‌شود.
 در روز‌های جنگ افغانستان در مناطق مرزی و روستایی در یک بیمارستان صحرایی مشغول به کار می‌شود. با شروع جنگ‌های چریکی و ناامن‌شدن منطقه برای مدتی کوتاه عازم ایران شده و در تهران مستقر می‌شود. بعد شرایطی پیش می‌آید که امکان بازگشت برای او فراهم نمی‌شود و برای همیشه در ایران ماندگار می‌شود. همان سال‌ها در بیمارستان شهدای تجریش تهران آزمون پزشکی می‌دهد و پذیرفته می‌شود.
 به عنوان پزشک به استان خراسان اعزام می‌شود و دو سال در بیمارستان نهم دی تربت حیدریه کار می‌کند. بعد از آن به مدت ١٦سال در مرکز بهداشت روستایی در نزدیکی تربت حیدریه مشغول به کار می‌شود و بعد از آن فعالیتش را در مشهد ادامه می‌دهد. من محلات مشهد تعلق خاطر دارمچند سالی در مرکز درمانی محله شهید باهنر در قلعه ساختمان فعالیت می‌کند تا دست آخر سال ۱۳۹۴ برای خدمت به مرکز سلامت محله پورسینا پا می‌گذارد. 
همان ابتدای کار در این مرکز می‌گوید که دلش می‌خواهد به عنوان پزشک دوم فعالیت داشته باشد نه سرپرست کل مجموعه تا تمام همّ و غمش رسیدگی به وضعیت بیماران باشد، اما زمانی که این مرکز به بخش خصوصی واگذار می‌شود او به عنوان سرپرست مرکز انتخاب می‌شود. دکتر نوروزی سال‌هاست تجربه کار در مناطق محروم را دارد و می‌گوید به این محلات و مردمش تعلق دارد. 
با اینکه بعد‌ها به وی پیشنهاد کار در مراکز درمانی مناطق دیگر را می‌دهند، اما همچنان در این منطقه باقی می‌ماند. در این باره می‌گوید: «وقتی در این رشته دانش‌آموخته شدم با خودم عهد بستم که برای خدمت به مردم کار کنم و اولویتم باز کردن گره از کار مردم باشد. به همین دلیل کار در این مناطق، انتخاب اول من است؛ چرا که مردم اینجا بیشتر از سایر نقاط به خدمات و کمک‌های درمانی نیاز دارند.»
صندوقی برای کمک به بیماران نیازمندخدماتی که این مرکز به مردم این منطقه ارائه می‌دهد، متفاوت و متنوع است. از دندان‌پزشکی بگیرید تا روان‌شناسی. این خدمات هم رایگان هستند، با این حال خیلی از بیمار‌های اینجا که برای دریافت خدمات دیگر به مراکز دیگر ارجاع داده می‌شوند از پس هزینه‌های آن مرکز برنمی‌آیند. مثلا افراد دیابتی باید به مراکز دیگر بروند و هزینه‌های زیادی را بپردازند. اغلب توان پرداخت ندارند و درمان را رها می‌کنند و دچار مشکلات فراوان می‌شوند. 
خیلی وقت‌ها خانم‌های بارداری که در این مرکز معاینه می‌شوند هزینه پرداخت بیمارستان را ندارند و در خانه زایمان طبیعی می‌کنند. این موارد باعث شده که حالا آقای نوروزی صندوقی در بیمارستان برای کمک به بیمار‌ها راه بیندازد. آزمایش رایگان کرونادکتر نوروزی خیلی از بیماری‌های شایع در این مناطق را ناشی از سبک زندگی مردم می‌داند. سبک زندگی‌ای که ناشی از مشکلات معیشتی است. وی خاطرنشان کرد: «یکی از مشکلاتی که در این مناطق به وفور دیده می‌شود زندگی در فضای محدود است. 
نتیجه ترکیب فقر و تراکم جمعیت شده خانه‌هایی با فضای محدود و جمعیت زیاد! این خودش باعث شیوع سریع بیماری‌های ویروسی می‌شود.» به گفته او یکی از مشکلاتی که حالا به تازگی با شیوع ویروس کرونا برای افراد این منطقه به وجود آمده آزمایش کرونا (پی سی آر) است. خیلی وقت‌ها افراد مشکوکی که برای آزمایش به مراکز دیگر ارجاع داده می‌شوند توان پرداخت هزینه آزمایش را ندارند. 
آقای نوروزی حالا با هماهنگی با مرکز بهداشت در همین مرکز رایگان برای برخی بیماران این آزمایش را انجام می‌دهد.نیاز به بیمارستاندرباره رفع این محدودیت‌ها و راه ارتقای سلامت و بهداشت در این منطقه از دکتر نوروزی می‌پرسم و او همه چیز را در گرو رفع مشکلات اقتصادی می‌داند. اینکه حتی یک بیمارستان اینجا برای ارائه خدمات به انبوه جمعیت شهرک شهید رجایی و شهید باهنر وجود ندارد.
 این پزشک افغانستانی خاطرنشان کرد: ما برای ارائه خدمات تخصصی، افراد را به بیمارستان‌ها و درمانگاه‌های دیگر معرفی می‌کنیم که متأسفانه هزینه زیادی دارد و خیلی از این افراد از پس هزینه‌های آن برنمی‌آیند. اگر یک بیمارستان در این سوی شهر برای همین افراد ساخته شود بسیاری از این مشکلات حل می‌شود و سلامت ساکنان این منطقه هم افزایش پیدا می‌کند.

:: لینک کوتاه مطلب :: farhikhtt.ir/post/2602


Share
نظرات: (۰) هیچ نظری هنوز ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.

نظرات مخاطبان


جست و جو در وبگاه


حتماً بخوانید

توضیح

بسیاری از مخاطبان ما، چه بسا فرصت کافی یا حوصله ی وافی برای مشاهده ی تمام صفحات تارنمای فرهیخت را نداشته باشند، اما تمایل دارند در کوتاه ترین زمان ممکن، مطلع شوند اوضاع رویکرد بین المللی رخدادها و نیز حال دیپلماسی های ۲۲ گانه ی شهر و استان چگونه است؟ یا اصلاً برای بار اول است که به این وبگاه سر می زنند و می خواهند در کوتاه ترین زمان ممکن بدانند اساساً «حرف حساب ما چیست؟» و اگر حال و روز «رویکرد بین المللی شهر و استان» خوب نیست، برای گذر از «وضعیت موجود» به «وضعیت مطلوب»، «پیشنهاد و راهکار ما چیست؟» البته در وب سایت های خبری و تحلیلی، معمولاً از محتوای این بخش با عنوان «انتخاب سردبیر» یاد می کنند.

اهم دغدغه ها

توضیح

اهم دغدغه ها، نگرانی ها و دلواپسی های فرهیخت را در این بخش شاهد خواهیم بود. باتوجه به کثرت این دغدغه ها، اهم آنان را ما در این بخش به نمایش خواهیم گذاشت تا در یک نگاه، بتوانید به مهمترین و الویت دارترین تشویش ها و پریشانی های رویکرد بین المللی شهر و استان همچنین دیپلماسی های فعال داشته باشید. یادآوری می کنیم از این شش قسمت، فقط محتوای بخش اول یعنی «فقر آمار» به صورت پیش فرض در مقابل دیدگان شما قرار دارد و بدیهی است برای مشاهده ی بخش های دیگر، باید بر روی عنوان مربوطه کلیک فرمایید.

صرفاً آن چیزی که قابل اندازه گیری است، مدیریت می شود پس از ۴۵ سال وقتی هنوز نمی توانیم آمار موثقی از زائران ایرانی و غیر ایرانی یا دانشجویان، سرمایه گذاران، گردشگران سلامت و اتباع ارائه دهیم، پس برنامه ریزی ها برای مدیریت آنان به نتیجه مطلوب نمی رسد و این واقعاً مایه فضاحت هردیار زائرخیزی است. آرشیو

شهر کم رویداد، شهر نیست، مزارستان اموات است! به همان میزان که موجودات زنده به اکسیژن و غذا نیازمندند، حیات، نشاط و پویایی شهرها نیز به رخدادها و اونت ها وابسته هست. آیا باورتان می شود مشهد مصفای ما جزو کم رخدادترین کلان شهرهاست؟ چطور می توان این نقیصه را در دیاری که مدعی قطب اول گردشگری کشور است، توجیه کرد؟ آرشیو

مشهدی که تمام نانوایی هایش متولی واحد دارد، چرا بین الملل اش بی متولی است؟ ماهی قدر آب را نمی داند و برخی از مسئولان و رسانه های ما قدر زائر، منزلت زیارت و حتی وجود نازنین خود امام رضا(ع) را و همچنین غافل از جایگاه زائران غیر ایرانی! واقعاً عجیب و نوبر نیست این همه بی اعتنایی در شهری که حیات اقتصادیش وابسته به اقتصاد زیارت است؟ آرشیو

امام رضا(ع) برند مشهد است! مشهد قطب گردشگری نیست! گواهینامه بین المللی فرودگاه! جشنواره امام رضا(ع) المپیک فرهنگی کشور! بین المللی سازی دانشگاه! و... اینها افاضات برخی از مسئولان خدوم اما غافل ماست که درسایه غفلت نخبگان و اهل قلم در سپهر رسانه بازتاب می یابد. جز آگاهی بخشی، چه رسالت دیگری داریم؟ آرشیو

هتل نسازید، اشباع شد! زائرسراها بختک اند! مشهد تشک دومیدانی ندارد! روز خیام ثبت جهانی شد! معرفی مشهد و زنان نخبه به جهانیان! اینها اندکی از آدرس های غلطی است که برخی حضرات به رسانه های منفعل ما می دهند و آنها هم بدون راستی آزمایی، منتشر می کنند. آه که چقدر بی دفاع است رویکرد بین المللی شهر رضوی آرشیو

نمایشگاه بین المللی خودرو! بلیت هواپیما گران نشده! ۲۰ میلیون گردشگر آبشار اخلمد، وعده سرخرمن افتتاح دبیرخانه جشنواره رسانه خورشید و... بخش اندکی از خالی بندی های مفتضحی است که برخی خواص برای تضییع حقوق مجاوران افاضه کردند و تاکنون چه کلاه های گشادی که سرمان نرفته است! آه که چقدر زودباورند برخی فرادستان ما... آرشیو