دیپلماسی❜ نمایشگاهی/ ضرورت توسعه ظرفیت‌های نمایشگاهی جهان شهر مشهد با رویکرد بین المللی از نگاه صاحبنظران

  • بازدید: ۵۳۸
نمایشگاهی/ ضرورت توسعه ظرفیت‌های نمایشگاهی جهان شهر مشهد با رویکرد بین المللی از نگاه صاحبنظران

به اعتقاد کارشناسان با بهره گیری از ظرفیت‌های نمایشگاهی مشهد می‌توان توسعه اقتصادی و زیرساختی در حاشیه شهر به وجود آورد. همسایگی خراسان رضوی با کشور‌های آسیای میانه و افغانستان، استقرار صد‌ها واحد تولیدی در این استان و قرار گرفتن در مسیر ترانزیت بین المللی، همگی سبب شده است که بر اهمیت این استان و به خصوص مشهد به عنوان مرکز خراسان رضوی در تجارت خارجی ایران افزوده شود. براساس اعلام سازمان تجارت، برای خراسان رضوی در سال ۱۴۰۰ صادرات بیش از هزارو ۵۰۰ میلیون دلار کالا و خدمات هدف گذاری شده است.

فعالان اقتصاد خراسان رضوی معتقدند باتوجه به ظرفیت‌های استان نه تنها تحقق این رقم امکان پذیر است، بلکه حتی درصورت استفاده بهینه از ظرفیت‌های موجود، می‌توان استان را تبدیل به یکی از بارانداز‌های صادراتی کشور کرد. در این میان صادرکنندگان با اشاره به موقعیت مشهد می‌گویند که این شهر ظرفیت زیادی برای تبدیل شدن به یک شهر نمایشگاهی در منطقه دارد.

به گفته این افراد، تحقق این موضوع می‌تواند ارزآوری زیادی برای کشور داشته باشد و اتکا به درآمد‌های نفتی را در راستای تحقق اقتصادمقاومتی کاهش دهد. در این میان برخی معتقدند که می‌توان از ظرفیت نمایشگاهی مشهد برای توسعه مناطق کم برخوردار هم استفاده کرد تا از این طریق هم اقتصاد شهر رونق بگیرد و هم از مناطق حاشیه شهر محرومیت زدایی شود. در همین راستا چند روز پیش موسی الرضا حاجی بگلو، سخنگوی شورای اسلامی شهر مشهد، با اشاره به کارکرد نمایشگاه بین المللی مشهد گفته بود که اگر بتوان انتقال و جابه جایی نمایشگاه را آغاز و نمایشگاهی در حاشیه شهر ایجاد کرد، از این طریق می‌توان رونق اقتصادی و زیرساختی خوبی در حاشیه شهر به وجود آورد.

هم توسعه مناطق کم برخوردار، هم توسعه صادرات

همچنین استادیار گروه اقتصاد اسلامی دانشگاه فردوسی مشهد در گفتگو با شهرآرا، با بیان اینکه مشهد از قدیم تاکنون یکی از گذرگاه‌های انتقال کالا در منطقه بوده است، می‌گوید: توسعه صنعت نمایشگاهی در این شهر، می‌تواند سبب بازاریابی برای کالا‌های تولیدی استان شود. موضوعی که کمک می‌کند واحد‌های صنعتی خراسان رضوی و مشهد بتوانند از بخشی از ظرفیت‌های بدون استفاده خود بهره برداری کنند. دکتر وحید ارشدی می‌افزاید: درحال حاضر تورم سبب شده است تقاضا برای برخی کالا‌ها و خدمات در کشور کاهش بیابد، این مسئله ناخودآگاه ظرفیت واحد‌های تولیدی را هم تحت تأثیر قرار داده است.

بر این اساس اگر بتوانیم مشهد را به یکی از قطب‌های نمایشگاهی منطقه تبدیل کنیم، این شهر می‌تواند به موتور محرکه تولید استان تبدیل شود. درصورت افزایش صادرات، شاهد رشد اشتغال در واحد‌های صنعتی خراسان رضوی خواهیم بود.

استاد اقتصاد دانشگاه فردوسی درباره استقرار نمایشگاه بین المللی در مناطق حاشیه شهر نیز می‌گوید: این مسئله درصورت سنجیدن جوانب لازم می‌تواند به رشد اقتصادی مناطق حاشیه شهر منجر شود و امکانات خوبی را در این مناطق مستقر کند، با این حال در این گونه انتقالات باید همه جوانب سنجیده شود.

به عنوان نمونه انتقال نمایشگاه به حاشیه شهر هرچند سبب افزایش ارزش زمین‌های ساکنان این مناطق می‌شود، باید به گونه‌ای تدبیر شود که به افزایش هزینه‌های زندگی در این مناطق نینجامد. ارشدی تاکید می‌کند: اگر همه جوانب لازم درنظر گرفته شود، استقرار نمایشگاه در حاشیه شهر می‌تواند به بهبود زیرساخت‌های شهری در حاشیه شهر، آسان شدن دسترسی ساکنان به امکانات شهری و ایجاد مشاغل خدماتی در این مناطق منجر شود، با این حال برای اجرای این امر باید یک پیوست دقیق فرهنگی و اقتصادی تدوین شود.

ایجاد نمایشگاه‌های تخصصی

رئیس اتحادیه صادرکنندگان خراسان رضوی نیز در گفتگو با شهرآرا، با بیان اینکه انتقال نمایشگاه مشهد به سایر مناطق شهر زمان بر و نیازمند برنامه ریزی گسترده‌ای است، می‌گوید: به عنوان صادرکننده پیشنهاد می‌کنیم که درحال حاضر ضمن استفاده از ظرفیت‌های نمایشگاه موجود برای توسعه صادرات، در حاشیه شهر مشهد نیز نمایشگاه تخصصی برپا شود.

کاظم شیردل می‌افزاید: به عنوان نمونه با ایجاد نمایشگاه تخصصی در حاشیه شهر و برگزاری نمایشگاه‌های تخصصی در حوزه‌های مختلف صادراتی یا صنعتی، مخاطبان خاص یک صنعت از مناطق مختلف ایران و همچنین کشور‌های همسایه دورهم جمع می‌شوند و ضمن تعامل، امکان توسعه مراودات اقتصادی را فراهم می‌کنند. اگر مدیریت شهری به سمت اجرای چنین اتفاقی حرکت کند، بی تردید نه تنها تولید و صادرات خراسان رضوی از این موضوع بهره مند می‌شود، بلکه مناطق حاشیه شهر نیز به دلیل استقرار نمایشگاه تخصصی، رشد و توسعه‌ می‌یابند و از امکانات بیشتری برخوردار می‌شوند. وی بیان می‌کند: توسعه صنعت نمایشگاهی می‌تواند روند محرومیت زدایی در مشهد را سرعت ببخشد و صادرکنندگان از این موضوع استقبال می‌کنند.

وی با بیان اینکه تجار خراسانی این انتظار را از مدیران شهری دارند که توجه خاصی به صنعت نمایشگاهی مشهد داشته باشند، می‌گوید: تولید و فروش با بازاریابی حاصل می‌شود و اگر می‌خواهیم به این مهم اهمیت دهیم، باید در گام نخست صنعت نمایشگاهی را تقویت کنیم. مشهد باتوجه به موقعیت جغرافیایی خود از این ظرفیت برخوردار است که بتواند به محلی برای تولید و فروش کالا‌های ایرانی و همچنین صادرات مجدد کالا‌های سایر کشور‌ها تبدیل شود.  اکنون کشور‌هایی هستند که درکنار صادرات محصولات تولیدی خودشان، به قطبی برای صادرات مجدد کالا‌های سایر کشور‌ها تبدیل شده اند. مشهد نیز به دلیل دسترسی به آسیای میانه و همچنین امکان ارتباطی با دریای عمان و خلیج فارس از چنین ظرفیتی بهره‌مند است.

شیردل تاکید می‌کند: نگاه به صنعت نمایشگاهی در مشهد باید مبتنی بر تحولات دو دهه آینده اقتصادی در جهان باشد. در پاییز سال گذشته رهبران ۱۵کشور آسیا-اقیانوس آرام شامل چین، ژاپن، کره جنوبی، استرالیا و نیوزیلند توافق بر سر پیمان مشارکت اقتصادی جامع منطقه‌ای را امضا کردند. درکنار این موضوع، احیای جاده ابریشم ازسوی چین در سال‌های اخیر موردتوجه قرار گرفته است. این نکات نشان می‌دهد که می‌توان با یک برنامه ریزی مناسب، مشهد را به محلی برای انتقال کالا‌ها از شرق به غرب تبدیل و در این میان برای کالا‌های ایرانی نیز بازاریابی کرد. بدیهی است که یکی از راه‌های تحقق این امر، تقویت صنعت نمایشگاه در مشهد است.

محسن موسوی زاده | شهرآرانیوز؛ 

:: لینک کوتاه مطلب :: farhikhtt.ir/post/8067


Share
نظرات: (۰) هیچ نظری هنوز ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.

نظرات مخاطبان


جست و جو در وبگاه


حتماً بخوانید

توضیح

بسیاری از مخاطبان ما، چه بسا فرصت کافی یا حوصله ی وافی برای مشاهده ی تمام صفحات تارنمای فرهیخت را نداشته باشند، اما تمایل دارند در کوتاه ترین زمان ممکن، مطلع شوند اوضاع رویکرد بین المللی رخدادها و نیز حال دیپلماسی های ۲۲ گانه ی شهر و استان چگونه است؟ یا اصلاً برای بار اول است که به این وبگاه سر می زنند و می خواهند در کوتاه ترین زمان ممکن بدانند اساساً «حرف حساب ما چیست؟» و اگر حال و روز «رویکرد بین المللی شهر و استان» خوب نیست، برای گذر از «وضعیت موجود» به «وضعیت مطلوب»، «پیشنهاد و راهکار ما چیست؟» البته در وب سایت های خبری و تحلیلی، معمولاً از محتوای این بخش با عنوان «انتخاب سردبیر» یاد می کنند.

اهم دغدغه ها

توضیح

اهم دغدغه ها، نگرانی ها و دلواپسی های فرهیخت را در این بخش شاهد خواهیم بود. باتوجه به کثرت این دغدغه ها، اهم آنان را ما در این بخش به نمایش خواهیم گذاشت تا در یک نگاه، بتوانید به مهمترین و الویت دارترین تشویش ها و پریشانی های رویکرد بین المللی شهر و استان همچنین دیپلماسی های فعال داشته باشید. یادآوری می کنیم از این شش قسمت، فقط محتوای بخش اول یعنی «فقر آمار» به صورت پیش فرض در مقابل دیدگان شما قرار دارد و بدیهی است برای مشاهده ی بخش های دیگر، باید بر روی عنوان مربوطه کلیک فرمایید.

صرفاً آن چیزی که قابل اندازه گیری است، مدیریت می شود پس از ۴۵ سال وقتی هنوز نمی توانیم آمار موثقی از زائران ایرانی و غیر ایرانی یا دانشجویان، سرمایه گذاران، گردشگران سلامت و اتباع ارائه دهیم، پس برنامه ریزی ها برای مدیریت آنان به نتیجه مطلوب نمی رسد و این واقعاً مایه فضاحت هردیار زائرخیزی است. آرشیو

شهر کم رویداد، شهر نیست، مزارستان اموات است! به همان میزان که موجودات زنده به اکسیژن و غذا نیازمندند، حیات، نشاط و پویایی شهرها نیز به رخدادها و اونت ها وابسته هست. آیا باورتان می شود مشهد مصفای ما جزو کم رخدادترین کلان شهرهاست؟ چطور می توان این نقیصه را در دیاری که مدعی قطب اول گردشگری کشور است، توجیه کرد؟ آرشیو

مشهدی که تمام نانوایی هایش متولی واحد دارد، چرا بین الملل اش بی متولی است؟ ماهی قدر آب را نمی داند و برخی از مسئولان و رسانه های ما قدر زائر، منزلت زیارت و حتی وجود نازنین خود امام رضا(ع) را و همچنین غافل از جایگاه زائران غیر ایرانی! واقعاً عجیب و نوبر نیست این همه بی اعتنایی در شهری که حیات اقتصادیش وابسته به اقتصاد زیارت است؟ آرشیو

امام رضا(ع) برند مشهد است! مشهد قطب گردشگری نیست! گواهینامه بین المللی فرودگاه! جشنواره امام رضا(ع) المپیک فرهنگی کشور! بین المللی سازی دانشگاه! و... اینها افاضات برخی از مسئولان خدوم اما غافل ماست که درسایه غفلت نخبگان و اهل قلم در سپهر رسانه بازتاب می یابد. جز آگاهی بخشی، چه رسالت دیگری داریم؟ آرشیو

هتل نسازید، اشباع شد! زائرسراها بختک اند! مشهد تشک دومیدانی ندارد! روز خیام ثبت جهانی شد! معرفی مشهد و زنان نخبه به جهانیان! اینها اندکی از آدرس های غلطی است که برخی حضرات به رسانه های منفعل ما می دهند و آنها هم بدون راستی آزمایی، منتشر می کنند. آه که چقدر بی دفاع است رویکرد بین المللی شهر رضوی آرشیو

نمایشگاه بین المللی خودرو! بلیت هواپیما گران نشده! ۲۰ میلیون گردشگر آبشار اخلمد، وعده سرخرمن افتتاح دبیرخانه جشنواره رسانه خورشید و... بخش اندکی از خالی بندی های مفتضحی است که برخی خواص برای تضییع حقوق مجاوران افاضه کردند و تاکنون چه کلاه های گشادی که سرمان نرفته است! آه که چقدر زودباورند برخی فرادستان ما... آرشیو