دیپلماسی❜ فرهنگی/ برگزاری همایش بین المللی بزرگداشت اقبال لاهوری با حضور سرکنسول‌های پاکستان، ترکیه، ترکمنستان، عراق و عربستان در مشهد

  • بازدید: ۲۵
فرهنگی/ برگزاری همایش بین المللی بزرگداشت اقبال لاهوری با حضور سرکنسول‌های پاکستان، ترکیه، ترکمنستان، عراق و عربستان در مشهد
دانشگاه فردوسی مشهد

همایش بزرگداشت اقبال لاهوری با حضور سرکنسول‌های پاکستان، ترکیه، ترکمنستان، عراق و عربستان مقیم مشهد و استادان، ادیبان و دانشجویان در دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد.

به گزارش ایرنا، سرکنسول پاکستان در مشهد روز دوشنبه در این همایش گفت: علامه اقبال لاهوری ادیبی است که میراث مشترک دو کشور پاکستان و ایران را بر دوش دارد و از او به عنوان شاعر شرق و یک متفکر جهانی یاد می شود.

محمد شهریار افزود: این که ما اینجا گرد هم آمده ایم ، یادآور پیوندهای مهمی است که توسط اقبال بین ما ایجاد شده است چرا که اقبال برای بیان افکار خود از زبان فارسی استفاده کرده و از این زبان به عنوان حلقه وصل میراث ادبی بهره برده و قلوب و افکار مردمان در سرزمین های فارسی زبان را به هم پیوند زده است.

وی ادامه داد: اشعار اقبال از بیداری سخن می گوید تا مردم را با حکمت های خودشان و با زبان پارسی آشنا کند و یکی از نظرات او ، "خودی" است و معتقد است "خودی واقعی" زمانی رخ می‌دهد که فرد خود را صرف جامعه خودش می‌کند. پیام اقبال عمیق است و می‌خواهد که ما کنترل سرنوشت خود را به دست بگیریم.

همایش بزرگداشت اقبال لاهوری با حضور مقامات پنج کشور خارجی در مشهد برگزار شد 

سخنران دیگر این همایش یکی از اعضای فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی بود که با اشاره به این که اقبال لاهوری نقطه اتصال بین ایران، اسلام و پاکستان بود گفت: از ابتدای تاسیس دانشکده ادبیات در دانشگاه فردوسی مشهد، از اقبال لاهوری یاد می‌شد و این حرکت و اقدام تا امروز نیز ادامه یافته است.

محمد جعفر یاحقی گفت: متفکر بزرگ مرحوم دکتر علی شریعتی که از استادان نخستین این دانشگاه بود نیز از اقبال لاهوری بسیار یاد می‌کرد و کتاب "ما و اقبال" با تلاش او بعد از برگزاری همایشی در این خصوص در حسینیه ارشاد تهران نوشته شد.

وی اضافه کرد: نشست های اقبال پژوهی در دانشکده ادبیات این دانشگاه با حضور ادیبان و استادان ادب پارسی دنبال می‌شد و گاهی میهمانان برجسته و اقبال شناسان داخلی و خارجی در این نشست ها حضور پیدا می‌کردند و در چند سال گذشته نیز اتاق اقبال لاهوری با حمایت کنسولگری پاکستان در این دانشکده ایجاد شد تا فعالیت های اقبال پژوهی ادامه پیدا کند.

عضو فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی گفت: اقبال لاهوری از شاعران پارسی گو و در ذیل این دسته از ادیبان جای می گیرد و بیشترین الهام را از مولانا گرفته است همچنین اندیشه وحدت بین مسلمانان از دیگر بخشهای منظومه فکری اقبال است.

همایش بزرگداشت اقبال لاهوری با حضور مقامات پنج کشور خارجی در مشهد برگزار شد 

علامه اقبال لاهوری متفکر، شاعر و سیاستمدار نامدار پاکستانی هجدهم آبان ماه سال ۱۲۵۶ شمسی (۱۸۷۷ میلادی) در شهر سیالکوت پاکستان دیده به جهان گشود و در اردیبهشت ۱۳۱۷ (۲۱ آوریل ۱۹۳۸ میلادی) در ۶۱ سالگی دیده از جهان فرو بست.

از محمد اقبال لاهوری و محمدعلی جناح معروف به قائد اعظم به عنوان پدران موسس پاکستان یاد می شود.

اقبال لاهوری به فرهنگ و ادب پارسی علاقه‌ وافری داشت و بسیاری او را "ایرانی‌ترین غیرایرانی" می‌نامیدند. از آثار علامه اقبال لاهوری که به فارسی نگاشته شده می‌توان به منظومه‌ های "اسرار خودی"، "رموز بی‌خودی"، "پیام مشرق" و "زبور عجم" اشاره کرد.

IMG 5020 001

خبر تکمیلی:

برگزاری همایش بزرگداشت «اقبال لاهوری» در دانشگاه فردوسی مشهد

مدیریت همکاری های علمی بین المللی با مشارکت گروه زبان وادبیات فارسی دانشکده ادبیات و علوم انسانی و کنسولگری پاکستان در روز ۲۱ آبان ۱۴۰۳، همایش بزرگی به مناسبت سالروز تولد «اقبال لاهوری» شاعر و متفکر مشهور پاکستانی را با حضور دانشجویان، اساتید، اعضای هیئت‌علمی و دیپلمات‌هایی از کشورهای ترکیه، پاکستان، ترکمنستان، عراق و عربستان برگزار کرد.

در این همایش، دکتر مهدی کرمانی، سرپرست معاونت فرهنگی و اجتماعی دانشگاه، ضمن خوش‌آمدگویی، قدردانی خود را از برپایی این رویداد فرهنگی ابراز داشت. دکتر محمدجعفر یاحقی، دبیر همایش، بر جایگاه اقبال به عنوان یکی از نقاط پیوند فرهنگی و ادبی بین ایران و پاکستان تأکید کرد. وی پیشنهاد تأسیس کرسی اقبال‌شناسی در ایران را مطرح کرد.

محمد شهریار، سرکنسول پاکستان در مشهد، بر اهمیت شخصیت اقبال به عنوان پلی برای ارتباط فرهنگی بین دو کشور تأکید کرد و از عدم وجود کرسی اقبال‌شناسی در دانشگاه فردوسی سخن گفت.

دیگر سخنرانان، همچون دکتر مهدی زرقانی، بر اهمیت میراث ادبی و فکری اقبال در دوره معاصر تأکید کردند. دکتر محمدرضا نصیری و دکتر محمد رفیق الاسلام هر کدام به جنبه‌هایی از آثار و اندیشه‌های اقبال پرداختند. دکتر دسترنجی و دکتر کریم نجفی بر موضوعات اجتماعی و فلسفی در اشعار اقبال و تأثیر او بر شاعران ایرانی اشاره کردند.

همچنین، دکتر پدرام میرزایی بر ترویج زبان فارسی در پاکستان و دکتر محمد تقوی بر فلسفه خودباوری اقبال تأکید کردند. دکتر مریم خلیلی و دکتر محمدحسین ساکت نیز موضوعات ادبی مرتبط با اقبال را بررسی کردند.

همایش اقبال، فرصتی مناسب برای بررسی جایگاه اقبال لاهوری در فرهنگ و ادبیات دو کشور ایران و پاکستان بوده است .این همایش بستری برای تقویت پیوندهای دوستی بین ایران و پاکستان فراهم آورد. همچنین بر نقش مهم زبان و فرهنگ مشترک در نزدیکی ملت‌های دو کشور تأکید شد.

خبر تکمیلی:

سرکنسول پاکستان در مشهد: ترویج زبان فارسی اهمیت زیادی برای دانشگاه‌های پاکستان دارد

سرکنسول پاکستان در مشهد: ترویج زبان فارسی اهمیت زیادی برای دانشگاه‌های پاکستان داردسرکنسول پاکستان در مشهد با ابراز امیدواری از اینکه روزی در دانشگاه فردوسی مشهد، بخش زبان اردو راه‌اندازی شود، گفت: ترویج زبان فارسی اهمیت زیادی برای دانشگاه‌های پاکستان دارد.

به گزارش شهرآرانیوز؛ دانشگاه فردوسی در همکاری با کنسولگری پاکستان در مشهد، همایش بزرگ «اقبال لاهوری» را در سالروز تولد این شاعر بزرگ با حضور دانشجویان، اساتید، اعضای هیئت‌علمی و شماری از دیپلمات‌های خارجی حاضر در مشهد، در دانشکده ادبیات فارسی دانشگاه فردوسی مشهد برگزار کرد.

محمد شهریار، سرکنسول پاکستان در مشهد، در گفتگو با خبرنگار شهرآرانیوز گفت: ما امروز برای بزرگداشت اقبال لاهوری اینجا جمع شده‌ایم. این دومین همایش اقبال است که به میزبانی دانشگاه فردوسی مشهد و همکاری کنسولگری پاکستان در مشهد برگزار می‌شود.

او ادامه داد: شخصیت اقبال واقعاً فوق‌العاده است. ایشان پل ارتباطی بین دو کشور ایران و پاکستان است و در واقع دیدگاه‌ها و نظریات و اندیشه‌های او در حوزه معنویت و آگاهی اجتماعی، توانسته دو کشور ایران و پاکستان را به هم مرتبط کند.

محمد شهریار تأکید کرد: امروز (روز تولد اقبال لاهوری) روز بسیار مهمی در پاکستان است و خوشحال هستیم که می‌بینیم به همین مناسبت همایش بسیار خوب و وزینی در دانشگاه فردوسی برگزار شده است. علامه اقبال لاهوری شخصیت ادبی پاکستان است و جایگاه مهمی در کشور ما دارد.

این دیپلمات پاکستانی خاطرنشان کرد: همان‌طورکه ما در مشهد، خیابانی به نام «اقبال لاهوری» داریم، در شهر‌های مختلف پاکستان هم خیابان‌هایی با نام شخصیت‌های ایرانی داریم.

او تأکید کرد: ما در شهر‌های اسلام‌آباد، لاهور و کراچی، خیابان‌هایی داریم که به نام شخصیت‌های بزرگ ادبی ایران نام‌گذاری شده‌اند؛ مثل خیابان فردوسی، خیابان ایران و خیابان تهران.

شهریار همچنین تأکید کرد: برای دانشگاه‌های پاکستان موضوعات این‌چنینی اهمیت زیادی دارد. ما در دانشگاه پنجاب، کرسی فردوسی داریم. همچنین در دانشگاه‌های دیگر پاکستان هم کرسی‌های مختلفی در این باره وجود دارد. ترویج زبان فارسی اهمیت زیادی برای دانشگاه‌های مختلف پاکستان داشته و به همین خاطر بخش‌های خاص زبان فارسی وجود دارد و زبان فارسی تا مقطع دکترای فارسی تدریس می‌شود.

سرکنسول پاکستان در مشهد ادامه داد: اما در دانشگاه فردوسی مشهد، کرسی علامه اقبال نداریم، کرسی پاکستان نداریم و فقط یک تالار در دانشگاه فردوسی به نام تالار علامه اقبال داریم. کنسولگری پاکستان در مشهد تعدادی کتاب به این دانشگاه اهدا کرد تا دانشجویان بتوانند در تالار اقبال از این کتاب‌ها استفاده کنند.

شهریار گفت: امیدوار هستیم که بخش زبان اردو در دانشگاه فردوسی مشهد راه‌اندازی شود، ان‌شاءالله که در آینده نزدیک، این بخش فعال شود و به آموزش زبان اردو بپردازیم.

برگزاری همایش بین‌المللی بزرگداشت اقبال لاهوری

برگزاری همایش بین‌المللی بزرگداشت اقبال لاهوری

برگزاری همایش بین‌المللی بزرگداشت اقبال لاهوری

برگزاری همایش بین‌المللی بزرگداشت اقبال لاهوری

دانشگاه فردوسی مشهد میزبان همایش «اقبال لاهوری» | جعفر یاحقی: وحدت اسلامی نقطه عطف تفکر اقبال بود

دانشگاه فردوسی میزبان همایش «اقبال لاهوری» | جعفر یاحقی: وحدت اسلامی نقطه عطف تفکر اقبال بود

نگارخانه ی فرهیخت:

:: لینک کوتاه مطلب :: farhikhtt.ir/post/6757


Share
نظرات: (۰) هیچ نظری هنوز ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.

نظرات مخاطبان


جست و جو در وبگاه


حتماً بخوانید

توضیح

بسیاری از مخاطبان ما، چه بسا فرصت کافی یا حوصله ی وافی برای مشاهده ی تمام صفحات تارنمای فرهیخت را نداشته باشند، اما تمایل دارند در کوتاه ترین زمان ممکن، مطلع شوند اوضاع رویکرد بین المللی رخدادها و نیز حال دیپلماسی های ۲۲ گانه ی شهر و استان چگونه است؟ یا اصلاً برای بار اول است که به این وبگاه سر می زنند و می خواهند در کوتاه ترین زمان ممکن بدانند اساساً «حرف حساب ما چیست؟» و اگر حال و روز «رویکرد بین المللی شهر و استان» خوب نیست، برای گذر از «وضعیت موجود» به «وضعیت مطلوب»، «پیشنهاد و راهکار ما چیست؟» البته در وب سایت های خبری و تحلیلی، معمولاً از محتوای این بخش با عنوان «انتخاب سردبیر» یاد می کنند.

اهم دغدغه ها

توضیح

اهم دغدغه ها، نگرانی ها و دلواپسی های فرهیخت را در این بخش شاهد خواهیم بود. باتوجه به کثرت این دغدغه ها، اهم آنان را ما در این بخش به نمایش خواهیم گذاشت تا در یک نگاه، بتوانید به مهمترین و الویت دارترین تشویش ها و پریشانی های رویکرد بین المللی شهر و استان همچنین دیپلماسی های فعال داشته باشید. یادآوری می کنیم از این شش قسمت، فقط محتوای بخش اول یعنی «فقر آمار» به صورت پیش فرض در مقابل دیدگان شما قرار دارد و بدیهی است برای مشاهده ی بخش های دیگر، باید بر روی عنوان مربوطه کلیک فرمایید.

صرفاً آن چیزی که قابل اندازه گیری است، مدیریت می شود پس از ۴۵ سال وقتی هنوز نمی توانیم آمار موثقی از زائران ایرانی و غیر ایرانی یا دانشجویان، سرمایه گذاران، گردشگران سلامت و اتباع ارائه دهیم، پس برنامه ریزی ها برای مدیریت آنان به نتیجه مطلوب نمی رسد و این واقعاً مایه فضاحت هردیار زائرخیزی است. آرشیو

شهر کم رویداد، شهر نیست، مزارستان اموات است! به همان میزان که موجودات زنده به اکسیژن و غذا نیازمندند، حیات، نشاط و پویایی شهرها نیز به رخدادها و اونت ها وابسته هست. آیا باورتان می شود مشهد مصفای ما جزو کم رخدادترین کلان شهرهاست؟ چطور می توان این نقیصه را در دیاری که مدعی قطب اول گردشگری کشور است، توجیه کرد؟ آرشیو

مشهدی که تمام نانوایی هایش متولی واحد دارد، چرا بین الملل اش بی متولی است؟ ماهی قدر آب را نمی داند و برخی از مسئولان و رسانه های ما قدر زائر، منزلت زیارت و حتی وجود نازنین خود امام رضا(ع) را و همچنین غافل از جایگاه زائران غیر ایرانی! واقعاً عجیب و نوبر نیست این همه بی اعتنایی در شهری که حیات اقتصادیش وابسته به اقتصاد زیارت است؟ آرشیو

امام رضا(ع) برند مشهد است! مشهد قطب گردشگری نیست! گواهینامه بین المللی فرودگاه! جشنواره امام رضا(ع) المپیک فرهنگی کشور! بین المللی سازی دانشگاه! و... اینها افاضات برخی از مسئولان خدوم اما غافل ماست که درسایه غفلت نخبگان و اهل قلم در سپهر رسانه بازتاب می یابد. جز آگاهی بخشی، چه رسالت دیگری داریم؟ آرشیو

هتل نسازید، اشباع شد! زائرسراها بختک اند! مشهد تشک دومیدانی ندارد! روز خیام ثبت جهانی شد! معرفی مشهد و زنان نخبه به جهانیان! اینها اندکی از آدرس های غلطی است که برخی حضرات به رسانه های منفعل ما می دهند و آنها هم بدون راستی آزمایی، منتشر می کنند. آه که چقدر بی دفاع است رویکرد بین المللی شهر رضوی آرشیو

نمایشگاه بین المللی خودرو! بلیت هواپیما گران نشده! ۲۰ میلیون گردشگر آبشار اخلمد، وعده سرخرمن افتتاح دبیرخانه جشنواره رسانه خورشید و... بخش اندکی از خالی بندی های مفتضحی است که برخی خواص برای تضییع حقوق مجاوران افاضه کردند و تاکنون چه کلاه های گشادی که سرمان نرفته است! آه که چقدر زودباورند برخی فرادستان ما... آرشیو