دیپلماسی❜ گردشگری/ مقاله علمی: گردشگرپذیری یا گردشگر گریزی؟ نقدی بر مصوبه غیر قانونی و بدعت تازه شورای شهر مشهد مبنی بر اخذ عوارض ورود!! و عوارض درمان از زوار غیرایرانی امام رضا(ع)

  • بازدید: ۵۳۱
گردشگری/ مقاله علمی: گردشگرپذیری یا گردشگر گریزی؟ نقدی بر مصوبه غیر قانونی و بدعت تازه شورای شهر مشهد مبنی بر اخذ عوارض ورود!! و عوارض درمان از زوار غیرایرانی امام رضا(ع)

به قلم علی محمدزاده | شورای شهر هزینه مسافران خارجی مشهد را افزایش ندهد. شورای شهر مشهد در آخرین جلسه علنی خود مصوبه‌ای داشت که باید گفت بدعتی تازه بوده و لازم است متولیان امور شهر و حتی استان نسبت به آن دقتی مضاعف داشته باشند و نسبت به آن واکنش نشان دهند. موضوع مربوط به اخذ عوارض از گردشگران خارجی شهر مشهد است.

در این مصوبه آمده است:  مستند به بند ۱۶ ماده ۸۰ قانون اصلاح موادی از قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و انتخاب شهرداران و تبصره ۱ ماده ۵۰ قانون مالیات بر ارزش افزوده برای یکبار در هر سال شمسی نسبت به دریافت ۱۰ یورو یا معادل آن بر مبنای نرخ پایان روز بازار ثانویه اعلامی از سوی بانک مرکزی، از گردشگران غیرایرانی به عنوان عوارض گردشگری دریافت می‌شود.

اما قبل از پرداختن به نقد این مصوبه در ابتدا لازم است نگاهی به مستندات ذکر شده در این مصوبه که به نوعی برای قانونی جلوه دادن این تصمیم صورت گرفته، بیندازیم.

در ابتدای مصوبه آمده است «مستند به بند ۱۶ ماده ۸۰ قانون اصلاح موادی از قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و انتخاب شهرداران» که در نگاه عامیانه این گونه تصور می‌شود این بند از قانون مورد نظر، اجازه مستقیمی برای اخذ عوارض از گردشگران را به شورا یا شهرداری داده است در حالیکه آنچه در این بند آمده است نامی از گردشگر نیست.

در این بند آمده است: تصویب لوایح برقراری یا لغو عوارض شهر و همچنین تغییر نوع و میزان آن با در نظر گرفتن سیاست عمومی دولت که از سوی وزارت کشور ‌اعلام می‌شود.

هرچند نمی‌توان گفت مستند قرار دادن این بند برای مصوبه اخذ عوارض از گردشگران دارای اشکال است چراکه این بند به صورت کلی اجازه تصویب لوایحی را داده که شهرداری بتواند عوارضی را برای شهر دریافت کند.

حال این سؤال مطرح است که چرا شورای شهر مشهد در میان تمام روش‌های اعمال این موضوع به سراغ حوزه گردشگری خارجی رفته است؟ نکته بعدی اینکه در انتهای این بند آمده در راستای سیاست‌های دولت باشد حال آنکه همگان می‌دانیم سیاست‌های دولت در سال‌های اخیر مهیا نمودن شرایط لازم برای حضور بیشتر گردشگران خارجی در ایران است.

مصوبه‌ای در تعارض با سیاست‌های دولت 

با این وصف به نظر می‌رسد این مصوبه اگر خلاف سیاست‌های دولت نباشد بی‌تردید در تعارض با آن‌ها می‌باشد چراکه افزایش هزینه‌های سفر به یک شهر که در وضعیت عادی هم پذیرای کمترین تعداد گردشگران خارجی در بین برخی کلانشهرهای ایران است قطعاً در کاهش انگیزه مسافران خارجی این شهر تأثیر خواهد داشت. اما مستند بعدی این مصوبه تبصره ۱ ماده ۵۰ قانون مالیات بر ارزش افزوده است.

در این تبصره آمده است «شوراهای اسلامی شهر و بخش جهت وضع هر یک از عوارض محلی جدید، که تکلیف آن‌ها در این قانون مشخص نشده باشد، موظفند موارد را حداکثر تا پانزدهم بهمن ماه هر سال برای اجرا در سال بعد، تصویب و اعلام عمومی نمایند».

بنابراین همان گونه که ذکر شد در این بخش نیز می‌بینیم این مستند قانونی هم تنها یک دستور کلی را بیان می‌کند و در واقع شورای شهر مشهد خواسته با آوردن این دو مستند قانونی به مخاطبان خود القا کند که در قانون هم موضوع اخذ عوارض از گردشگر خارجی برای ورود به شهرها دیده شده است در حالیکه در هیچ قانونی در کشور برای اخذ عوارض ورودی به شهرها بندی وجود ندارد و تنها درباره روستاهای هدف گردشگری قواعدی تعریف شده است که با شرایطی خاص چنین اجازه‌ای به دهیاری‌های این روستاها داده شده است.

تصمیمی بر خلاف سیاست گردشگرپذیری 

اما موضوع اصلی چرایی تصویب چنین موضوعی برای شهر مشهد است چراکه با نگاهی به شیوه رفتاری شهرداری‌های شهرهای توریستی بزرگ دنیا، می‌بینیم چنین تصمیماتی را خلاف سیاست گردشگرپذیری می‌دانند.

از سوی دیگر در برخی شهرها همچون ونیز در ایتالیا با هدف حفاظت از داشته‌های محیطی خود یا فقط در مواقع شلوغی اقدام به اخذ ورودی می‌کنند یا در شهری همچون سانتورینی در یونان اجازه ورود تعداد معینی گردشگر را در طول یک فصل می‌دهند.

در خصوص اخذ مالیات بر ارزش افزوده نیز همچنان که بیشتر فعالان این حوزه می‌دانند اجرای این قانون در بخش گردشگری مورد انتقاد شدید بوده و منتقدان براین باورند که اخذ مالیات بر ارزش افزوده از گردشگر خارجی موجب کاهش تعداد گردشگران ورودی به ایران خواهد شد.

این در حالی است که در اکثر کشورهای دنیا با هدف جذب بیشتر گردشگر روش‌هایی طراحی شده تا مالیات پرداخت شده از سوی گردشگران خارجی هنگام خروج از کشور مقصد به آن‌ها بازگردانده شود و حال اینکه شورای شهر مشهد خلاف این رویه اقدام کرده و درصدد اخذ مالیات بیشتر از گردشگر است چراکه همواره این انتقاد مطرح بوده که گردشگران خارجی چند بار در ایران مالیات پرداخت می‌کنند و این به ضرر حوزه گردشگری کشور خواهد بود.

سوء استفاده از قوانین دولتی 

همچنان که یکی از مدیران حوزه گردشگری مدتی قبل با اشاره به توجیه نداشتن دریافت مالیات بر ارزش افزوده در نظر شرکت‌های خارجی و تهدید آن‌ها به حذف مقصد ایران، گفته بود: شرکت‌های خارجی نسبت به این پول اضافه که همزمان باید به هتل، رستوران و آژانس‌های ایرانی بدهند، شاکی هستند و ما را به کلاهبرداری و سوءاستفاده از قوانین دولتی متهم می‌کنند.

بنابراین بی تردید اجرای مصوبه‌ای خاص در یکی از شهرهای ایران برای اخذ پول بیشتر به بهانه ورود یا استفاده از خدمات درمانی این شهر موجب حذف شهر مشهد از لیست شهرهای مقصد گردشگران خارجی شود.

نکته قابل توجه دیگر اینکه در حالیکه شورای شهر مشهد به دنبال گرفتن پول از مسافران خارجی این شهر است در بسیاری از کشورها نه تنها چنین اقدامی صورت نمی‌گیرد که برعکس معافیت‌های مالیاتی یا برای گردشگر در نظر می‌گیرند یا شهروندان خود را که به گردشگران خدماتی ارایه می‌دهند از پرداخت بخشی از مالیات معاف می‌کنند.

به عنوان مثال در دانمارک از سال ۲۰۰۵ مالکان خانه‌های تعطیلاتی، در صورت گزارش میزان درآمد حاصل از اجاره ملک خود که به آن مالیات تعلق می‌گیرد، تا سقف ۲۰هزار کرون از کاهش مالیات برخوردار می‌شوند.

هدف از این معافیت، تشویق افراد به اجاره این خانه‌ها به گردشگران است.

در لهستان نیز معافیت مالیات بر درآمد برای اجاره اتاق به میهمان‌ها در مناطق روستایی در سال ۱۹۹۵ مطرح شد.

این نوع مشوق عنوان می‌کند که درآمدهای حاصل از اجاره اتاق‌ها به میهمان‌ها و برای اهداف تفریحی در مناطق روستایی از مالیات بر درآمد معاف هستند.

هدف این قانون تشویق به توسعه گردشگری کشاورزی در مناطق روستایی بوده تا از این طریق مالکان زمین‌های کشاورزی را قادر سازند جدا از فعالیت‌های کشاورزی خود، درآمد اندکی از پذیرایی و اسکان افرادی که اوقات فراغت خود را در املاک آن‌ها می‌گذرانند، کسب کنند.

عوارض معکوس یک مصوبهکلام آخر اینکه آنچه مسلم است شاید در برشی مقطعی و کوتاه مدت این مصوبه شورا سودی را به دنبال داشته باشد، ولی بی‌شک در درازمدت نه تنها سودی را عاید این شهر نخواهد کرد که موجب فرار گردشگران خارجی از این شهر خواهد شد و به شورای محترم شهر توصیه می‌شود به جای کنکاش در قوانین برای یافتن خلأهایی از قبیل کلی‌گویی قانون برای تصویب قوانینی محلی با هدف پول گرفتن بیشتر، به دنبال یافتن راهکارهای قانونی و تصویب قواعدی باشند که هزینه زندگی و سفر به شهر مشهد را کاهش دهند تا از طریق افزایش گردشگر و ترغیب سرمایه داران برای سرمایه‌گذاری در این شهر درآمد کلی شهر را بالا ببرند و در آن صورت نفع اجتماعی مصوبات این چنینی نیز بیشتر خواهد شد.

منبع: روزنامه قدس

یادداشت فرهیخت

اندیشکده بین المللی فرهیخت به سهم خود از حسن توجه و نظر «علی محمدزاده» خبرنگار فرهیخته و صاحب قلم دلسوز روزنامه قدس، به دلیل ایفای رسالت خطیر آگاهی بخشی و اخلاق حرفه ای روزنامه نگاری در ابراز مخالفت با طرح ها و مصوبات غیر قانونی و بدعت های نهادها و دستگاه های بومی استانی، خصوصاً شورای شهر مشهد، قدردانی و سپاسگزاری می کند.

امید که سایر خبرنگاران، صاحبان قلم و اندیشه و فعالان رسانه ای ، با پیوستن به دو کمپین رسانه ای #نه_به_عوارض_ورود و #نه_به_عوارض_درمان ویژه زوار غیر ایرانی امام رضا علیه السلام، مانع از اجرای این مصوبه غیر قانونی و بلکه ظالمانه و مضر به حال گردشگری سلامت و گردشگری دینی شوند!

آفرین به #روزنامه_قدس و خبرنگار فرهیخته و دغدغه دارش #علی_محمدزاده پیشقراولی #روزنامه_قدس و آغاز دور جدید اعتراض رسانه ها به بدعت تازه و مصوبه غیرقانونی #شورای_شهر_مشهد با عنوان «گردشگر پذیری یا گردشگر گریزی؟»: شورای شهر هزینه مسافران خارجی #مشهد را افزایش ندهد! (21 دی 97) 

یادآور می شود چندی پیش، شورای شهر مشهد با گذراندن مصوبه ای غیرقانونی و ایجاد بدعتی تازه، مصوب کرد که از زوار غیر ایرانی امام رضا علیه السلام هنگام ورود به مشهد و همچنین مراجعه به مراکز درمانی، #عوارض_ورود و #عوارض_درمان دریافت شود.

در حالی که همه میدانیم بیش از نود درصد زوار غیر ایرانی ، نه از توریست های متمکن اروپایی بلکه از شیعیان و مسلمانان کم برخوردار از کشورهای عراق، پاکستان، افغانستان، آذربایجان، ترکمنستان و.... هستند!!! شما هم به پویش مردمی #نه_به_عوارض_ورود و #نه_به_عوارض_درمان بپیوندید.

#اندیشکده_بین_المللی_فرهیخت 

مشاهده اصل خبر در روزنامه قدس


:: لینک کوتاه مطلب :: farhikhtt.ir/post/3204


Share
نظرات: (۰) هیچ نظری هنوز ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.

نظرات مخاطبان


جست و جو در وبگاه


حتماً بخوانید

توضیح

بسیاری از مخاطبان ما، چه بسا فرصت کافی یا حوصله ی وافی برای مشاهده ی تمام صفحات تارنمای فرهیخت را نداشته باشند، اما تمایل دارند در کوتاه ترین زمان ممکن، مطلع شوند اوضاع رویکرد بین المللی رخدادها و نیز حال دیپلماسی های ۲۲ گانه ی شهر و استان چگونه است؟ یا اصلاً برای بار اول است که به این وبگاه سر می زنند و می خواهند در کوتاه ترین زمان ممکن بدانند اساساً «حرف حساب ما چیست؟» و اگر حال و روز «رویکرد بین المللی شهر و استان» خوب نیست، برای گذر از «وضعیت موجود» به «وضعیت مطلوب»، «پیشنهاد و راهکار ما چیست؟» البته در وب سایت های خبری و تحلیلی، معمولاً از محتوای این بخش با عنوان «انتخاب سردبیر» یاد می کنند.

اهم دغدغه ها

توضیح

اهم دغدغه ها، نگرانی ها و دلواپسی های فرهیخت را در این بخش شاهد خواهیم بود. باتوجه به کثرت این دغدغه ها، اهم آنان را ما در این بخش به نمایش خواهیم گذاشت تا در یک نگاه، بتوانید به مهمترین و الویت دارترین تشویش ها و پریشانی های رویکرد بین المللی شهر و استان همچنین دیپلماسی های فعال داشته باشید. یادآوری می کنیم از این شش قسمت، فقط محتوای بخش اول یعنی «فقر آمار» به صورت پیش فرض در مقابل دیدگان شما قرار دارد و بدیهی است برای مشاهده ی بخش های دیگر، باید بر روی عنوان مربوطه کلیک فرمایید.

صرفاً آن چیزی که قابل اندازه گیری است، مدیریت می شود پس از ۴۵ سال وقتی هنوز نمی توانیم آمار موثقی از زائران ایرانی و غیر ایرانی یا دانشجویان، سرمایه گذاران، گردشگران سلامت و اتباع ارائه دهیم، پس برنامه ریزی ها برای مدیریت آنان به نتیجه مطلوب نمی رسد و این واقعاً مایه فضاحت هردیار زائرخیزی است. آرشیو

شهر کم رویداد، شهر نیست، مزارستان اموات است! به همان میزان که موجودات زنده به اکسیژن و غذا نیازمندند، حیات، نشاط و پویایی شهرها نیز به رخدادها و اونت ها وابسته هست. آیا باورتان می شود مشهد مصفای ما جزو کم رخدادترین کلان شهرهاست؟ چطور می توان این نقیصه را در دیاری که مدعی قطب اول گردشگری کشور است، توجیه کرد؟ آرشیو

مشهدی که تمام نانوایی هایش متولی واحد دارد، چرا بین الملل اش بی متولی است؟ ماهی قدر آب را نمی داند و برخی از مسئولان و رسانه های ما قدر زائر، منزلت زیارت و حتی وجود نازنین خود امام رضا(ع) را و همچنین غافل از جایگاه زائران غیر ایرانی! واقعاً عجیب و نوبر نیست این همه بی اعتنایی در شهری که حیات اقتصادیش وابسته به اقتصاد زیارت است؟ آرشیو

امام رضا(ع) برند مشهد است! مشهد قطب گردشگری نیست! گواهینامه بین المللی فرودگاه! جشنواره امام رضا(ع) المپیک فرهنگی کشور! بین المللی سازی دانشگاه! و... اینها افاضات برخی از مسئولان خدوم اما غافل ماست که درسایه غفلت نخبگان و اهل قلم در سپهر رسانه بازتاب می یابد. جز آگاهی بخشی، چه رسالت دیگری داریم؟ آرشیو

هتل نسازید، اشباع شد! زائرسراها بختک اند! مشهد تشک دومیدانی ندارد! روز خیام ثبت جهانی شد! معرفی مشهد و زنان نخبه به جهانیان! اینها اندکی از آدرس های غلطی است که برخی حضرات به رسانه های منفعل ما می دهند و آنها هم بدون راستی آزمایی، منتشر می کنند. آه که چقدر بی دفاع است رویکرد بین المللی شهر رضوی آرشیو

نمایشگاه بین المللی خودرو! بلیت هواپیما گران نشده! ۲۰ میلیون گردشگر آبشار اخلمد، وعده سرخرمن افتتاح دبیرخانه جشنواره رسانه خورشید و... بخش اندکی از خالی بندی های مفتضحی است که برخی خواص برای تضییع حقوق مجاوران افاضه کردند و تاکنون چه کلاه های گشادی که سرمان نرفته است! آه که چقدر زودباورند برخی فرادستان ما... آرشیو