دیپلماسی❜ دینی/ راهکارهای فعالسازی و معرفی بقاع متبرکه در جهان اسلام؛ ضرورت شناخت ظرفیت های بین المللی بقاع

  • بازدید: ۴۴۴
دینی/ راهکارهای فعالسازی و معرفی بقاع متبرکه در جهان اسلام؛ ضرورت شناخت ظرفیت های بین المللی بقاع

معاون فرهنگی اجتماعی اداره کل اوقاف و امور خیریه خراسان رضوی گفت: برای اثرگذاری بقاع متبرکه در سطح بین الملل باید بعد و ظرفیت های بین المللی بقاع را شناخته و برای فعالسازی آنها برنامه ریزی و اقدام کنیم. خبرگزاری رضوی. مرضیه وحدت. چند سالی است که در تقویم رسمی کشور پنجم ذی القعده به عنوان روز تکریم و بزرگداشت امامزادگان نامگذاری شده است از اینرو در سراسر کشور برنامه های مختلفی برای تکریم این امام زادگان برگزار می شود. همه ما می دانیم امام زادگان نقش مهمی در گردشگری مذهبی هم در حوزه داخلی و هم بین الملل دارند. با توجه به اهمیت نقش بقاع متبرکه در فرهنگ مسلمانان با حجت الاسلام جمال ایزدی معاون فرهنگی اجتماعی اداره کل اوقاف و امور خیریه خراسان رضوی گفتگو کرده ایم.

حجت الاسلام ایزدی در رابطه با موضوع ابعاد بین المللی بقاع متبرکه ایران و خراسان گفت: بقاع متبرکه با کارکردهای مختلفی که دارد  آثار و برکات فراوانی برای زائرین دارد، زائرین بقاع متبرکه همه نوع مخاطب را به لحاظ شرایط سنی و صنوف از جمله کودک، نوجوان، جوان، میانسال و کهنسال و خانم و آقا را تشکیل می دهد، از طرفی بقاع متبرکه دو نوع زائر داخلی و خارجی دارد. اگر شرایط کرونا را در دو سال اخیر در نظر نگیریم در سالهای گذشته زائرین خارجی زیادی را در بقاع متبرکه داشتیم .

معاون فرهنگی اجتماعی اداره کل اوقاف و امور خیریه خراسان رضوی گفت: به طور میانگین در سالهای قبل از شیوع کرونا حدود 20 میلیون زائر ایرانی و خارجی وارد استان شده اند که کمتر از 10 درصد آن زائران خارجی بودند و از مجموع 304 بقعه ای که در استان وجود دارد در چند بقعه متبرکه ما از جمله امامزاده یاسر و ناصر طرقبه شاندیز، امامزاده یحیی بن زید میامی و امامزدگان در نیشابور  بیشترین رفت و آمد را داشتند و در شهرهای مختلف کم و زیاد زائر خارجی داریم.

وی افزود: بقاع متبرکه ما سه سطح شاخص کشوری که ظرفیت های فراوانی به لحاظ نوع زائر دارد، شاخص استانی و بقاع شهرستانی هستند، بقاع متبرکه به لحاظ ظرفیت، پذیرش زائر، برنامه های فرهنگی و امکاناتی که دارند متفاوت هستند.

حجت الاسلام ایزدی اظهار داشت: اینکه بقاع متبرکه می توانند در سطح بین الملی اثر گذار باشند باید گفت می توانند اثر گذار باشند به این صورت که ما بعد بین المللی بقاع را فعال کنیم، در برخی بقاع  متبرکه که زائران خارجی زیادی داریم مبلغین زبان غیر فارسی باتوجه به نوع زائر خارجی که بیشتر در آن بقعه حضور دارند، تبلیغ می کنند و بسته های فرهنگی با همان زبان را به زائران اهدا می کنند.

وی تصریح کرد: ما از این طریق می خواهیم فرهنگ و سیره اهل بیت (ع) را به زائر منتقل کنیم و او نیز به زادگاه خود ببرد و مبلغی برای ما در کشور خود باشد. ما می توانیم همان طور که اطلاعات، محتوا و برنامه فرهنگی را به زائر داخلی می دهیم همان محتوا را به زبان دیگر تبدیل و از طریق فضای مجازی به زائرین منتقل کنیم لذا از این نظر بقاع متبرکه این ظرفیت را دارند که به نقطه مطلوب برسند و این نیاز به کار دارد و جزو تصمیمیات آینده است که این بعد را تقویت کنیم.

معاون فرهنگی اجتماعی اداره کل اوقاف و امور خیریه خراسان رضوی بیان کرد: ما در استان این ظرفیت را داریم که خدمتگذار زائرین و گردشگران خارجی باشیم ، زائر و گردشگر خارجی که وارد مشهد مقدس می شود شاید در برخی زمینه ها از جمله نوع خیابان، بازار و مکان ها با کشور خود مشترک باشد و یا حتی خیابان و بازار فردی که زائر است از کشور ما پیشرفته تر باشد اما یک سری مکان ها و موضوعاتی در مشهد وجود دارد که در کشور خود ندارند از جمله بارگاه امام رضا (ع) و بقاع متبرکه به ویژه بقاعی که از نظر میراثی برایشان قابل توجه است و علاوه بر آن وقتی زائران وارد مکان های زیارتی می شوند و رفت و آمد مردم به بقاع متبرکه و خدماتی که به زائران ارائه می شود را می بینند برایشان می تواند جاذبه داشته باشد.

وی گفت: خادمان در بقاع متبرکه زمینه بازدید و زیارت را فراهم می کنند و با تبرک و پذیرایی از زائران استقبال می کنند برخی بقاع متبرکه در جهت تکریم زائرین خارجی برشورهایی تهیه و به عنوان هدیه فرهنگی به آنها می دهند و از طرفی برخی زائرین خارجی مشتاق کار خیر هستند لذا ما زمینه این کار خیر را فراهم کردیم.

حجت الاسلام ایزدی عنوان کرد: بقاع متبرکه محل رفت و آمد زائرینی هستند که می توانند سفیر انقلاب اسلامی، قران و عترت و مبلغین خوبی شوند لذا ما تمرکز خود را بر این زائرین گذاشته ایم و محتوا را به صورت شفاهی و مکتوب به آنها منتقل می کنیم تا فرهنگ قران و عترت ترویح شود و از طرفی می توانیم آن بعد فرهنگ و بین الملل بقاع متبرکه را تقویت کنیم که به زبان های مختلف از طریق فضای مجازی تولید محتوا کنند و اثرگذار باشند.

وی اظهار داشت: در سالهای اخیر اتفاقات خوبی در زمینه ترویج سیره اهل بیت (ع) افتاده است اما هنوز به نقطه مطلوب نرسیده ایم ولی این شدنی است و همین که توانسته ایم زائر خارجی را جذب و خدمت رسانی کنیم و فرصت هایی را برایشان فراهم کنیم خوب است.

معاون فرهنگی اجتماعی اداره کل اوقاف و امور خیریه خراسان رضوی افزود: زائرین و گردشگران خارجی چیزیهای که ندیدند برایشان مهم است، از جمله مکانی که مردم در آن رفت و آمد زیادی دارند، باورها و اعتقادات خود را تجلی می دهند و خیرین مال خود را برای این مکان هزینه می کنند لذا اینها برای گردشگران و زائرین خارجی قابل توجه است.

وی بیان کرد: برخی بقاع متبرکه ما علاوه بر جنبه زیارتی جنبه سیاحتی دارند لذا اگر چه اصل محور ما زیارت است اما برخی بقاع متبرکه ما در کنار زیارت از منظر سیاحتی و تفریحی امکاناتی را فراهم کردند که این می تواند در جذب زائر و گردشگر موثر باشد.

:: لینک کوتاه مطلب :: farhikhtt.ir/post/7989


Share
نظرات: (۰) هیچ نظری هنوز ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.

نظرات مخاطبان


جست و جو در وبگاه


حتماً بخوانید

توضیح

بسیاری از مخاطبان ما، چه بسا فرصت کافی یا حوصله ی وافی برای مشاهده ی تمام صفحات تارنمای فرهیخت را نداشته باشند، اما تمایل دارند در کوتاه ترین زمان ممکن، مطلع شوند اوضاع رویکرد بین المللی رخدادها و نیز حال دیپلماسی های ۲۲ گانه ی شهر و استان چگونه است؟ یا اصلاً برای بار اول است که به این وبگاه سر می زنند و می خواهند در کوتاه ترین زمان ممکن بدانند اساساً «حرف حساب ما چیست؟» و اگر حال و روز «رویکرد بین المللی شهر و استان» خوب نیست، برای گذر از «وضعیت موجود» به «وضعیت مطلوب»، «پیشنهاد و راهکار ما چیست؟» البته در وب سایت های خبری و تحلیلی، معمولاً از محتوای این بخش با عنوان «انتخاب سردبیر» یاد می کنند.

اهم دغدغه ها

توضیح

اهم دغدغه ها، نگرانی ها و دلواپسی های فرهیخت را در این بخش شاهد خواهیم بود. باتوجه به کثرت این دغدغه ها، اهم آنان را ما در این بخش به نمایش خواهیم گذاشت تا در یک نگاه، بتوانید به مهمترین و الویت دارترین تشویش ها و پریشانی های رویکرد بین المللی شهر و استان همچنین دیپلماسی های فعال داشته باشید. یادآوری می کنیم از این شش قسمت، فقط محتوای بخش اول یعنی «فقر آمار» به صورت پیش فرض در مقابل دیدگان شما قرار دارد و بدیهی است برای مشاهده ی بخش های دیگر، باید بر روی عنوان مربوطه کلیک فرمایید.

صرفاً آن چیزی که قابل اندازه گیری است، مدیریت می شود پس از ۴۵ سال وقتی هنوز نمی توانیم آمار موثقی از زائران ایرانی و غیر ایرانی یا دانشجویان، سرمایه گذاران، گردشگران سلامت و اتباع ارائه دهیم، پس برنامه ریزی ها برای مدیریت آنان به نتیجه مطلوب نمی رسد و این واقعاً مایه فضاحت هردیار زائرخیزی است. آرشیو

شهر کم رویداد، شهر نیست، مزارستان اموات است! به همان میزان که موجودات زنده به اکسیژن و غذا نیازمندند، حیات، نشاط و پویایی شهرها نیز به رخدادها و اونت ها وابسته هست. آیا باورتان می شود مشهد مصفای ما جزو کم رخدادترین کلان شهرهاست؟ چطور می توان این نقیصه را در دیاری که مدعی قطب اول گردشگری کشور است، توجیه کرد؟ آرشیو

مشهدی که تمام نانوایی هایش متولی واحد دارد، چرا بین الملل اش بی متولی است؟ ماهی قدر آب را نمی داند و برخی از مسئولان و رسانه های ما قدر زائر، منزلت زیارت و حتی وجود نازنین خود امام رضا(ع) را و همچنین غافل از جایگاه زائران غیر ایرانی! واقعاً عجیب و نوبر نیست این همه بی اعتنایی در شهری که حیات اقتصادیش وابسته به اقتصاد زیارت است؟ آرشیو

امام رضا(ع) برند مشهد است! مشهد قطب گردشگری نیست! گواهینامه بین المللی فرودگاه! جشنواره امام رضا(ع) المپیک فرهنگی کشور! بین المللی سازی دانشگاه! و... اینها افاضات برخی از مسئولان خدوم اما غافل ماست که درسایه غفلت نخبگان و اهل قلم در سپهر رسانه بازتاب می یابد. جز آگاهی بخشی، چه رسالت دیگری داریم؟ آرشیو

هتل نسازید، اشباع شد! زائرسراها بختک اند! مشهد تشک دومیدانی ندارد! روز خیام ثبت جهانی شد! معرفی مشهد و زنان نخبه به جهانیان! اینها اندکی از آدرس های غلطی است که برخی حضرات به رسانه های منفعل ما می دهند و آنها هم بدون راستی آزمایی، منتشر می کنند. آه که چقدر بی دفاع است رویکرد بین المللی شهر رضوی آرشیو

نمایشگاه بین المللی خودرو! بلیت هواپیما گران نشده! ۲۰ میلیون گردشگر آبشار اخلمد، وعده سرخرمن افتتاح دبیرخانه جشنواره رسانه خورشید و... بخش اندکی از خالی بندی های مفتضحی است که برخی خواص برای تضییع حقوق مجاوران افاضه کردند و تاکنون چه کلاه های گشادی که سرمان نرفته است! آه که چقدر زودباورند برخی فرادستان ما... آرشیو