-
۹ آذر ۱۴۰۲
-
بازدید: ۲۰۸
وی ادامه داد: شهرستان گناباد با توجه به ظرفیتهای فرهنگی و جاذبه های تاریخی و گردشگری و از جمله برخورداری از ۲ اثر ثبت جهانی شامل قنات جهانی قصبه و نظام کشت زعفران مبتنی بر آبیاری قنوات در سازمانهای یونسکو و فائو از جاذبه های زیادی برای جذب گردشگر داخلی و خارجی برخوردار است.
رییس میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گناباد بیان کرد: این شهرستان با قدمتی کهن و آثار تاریخی گردشگری متعدد، مقصدی مناسب برای سفر گردشگران داخلی و خارجی است و سالانه تعداد زیادی از گردشگران از نزدیک با جاذبه های تاریخی آن آشنا می شوند.
سابقه کهن این خطه تا جایی است که شهر گناباد بر طبق شاهنامه فردوسی عرصه جنگ و حماسه دوران اساطیری بوده است.
گناباد در زمان هخامنشیان مسکونی بوده و چون در مسیر راه زابل و مکران و فارس به ترکستان و بر سر راه غرب ایران به هرات بوده، مورد توجه سلاطین آن دوره باستانی قرار داشته است.
پیش از اسلام این خطه گذرگاه درونی فلات ایران و بخشهای خاوری آن و محل برخورد لشگریان ایران و توران بوده است. گناباد در سال ۳۱ هجری قمری به دست مسلمانان افتاد و در دوران سلجوقی و خوارزمشاهی آباد و از اعتبار و اهمیت ویژه ای برخوردار بود.
گناباد در دوره تیموریان نیز اهمیت داشت و حاکمان ایالت قهستان در آن ساکن بودند. در همین دوره است که دومین مسجد دو ایوانی این ناحیه ساخته شد.
از مجموع ۲۵۰ اثر تاریخی شناسایی شده در گناباد ۱۴۸ اثر در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است که در این میان قنات قصبه به عنوان تنها اثر ثبت شده خراسان رضوی در فهرست آثار جهانی یونسکو به عنوان شاهکار بشری و نمادی از سختکوشی مردم کویر برای دست یافتن به مایه حیات در این خطه از دوران هخامنشی به یادگار مانده است، از مجموع آثار تاریخی و گردشگری گناباد ۶۰ اثر سابقه چند هزار ساله دارد.
۱۲ آیین سنتی گناباد هم در فهرست میراث معنوی کشور به ثبت رسیده است. مرکز شهرستان گناباد در فاصله ۲۸۷ کیلومتری جنوب مشهد واقع است.