دیپلماسی❜ هنری/ همه چیز درباره نخستین رویداد بین‌المللی ماه امت با اجرای گروه سرود لبنان، قوالی پاکستان و مناقب افغانستان در مشهد

  • بازدید: ۴۶۷
هنری/ همه چیز درباره نخستین رویداد بین‌المللی ماه امت با اجرای گروه سرود لبنان، قوالی پاکستان و مناقب افغانستان در مشهد
شهرداری مشهد

حسین بیات | شهرآرانیوز؛ هفتمین شب «ماه امت» است؛ رویداد بین المللی «جهان شهر» که در قالب یک جشن فرهنگی و به منظور استفاده از ظرفیت مهاجران افغانستانی در گلشهر شکل گرفته و پذیرای همه مردم مشهد است تا ضمن تماشای هنرمندی گروه‌های پاکستانی، لبنانی، افغانستانی و ایرانی با توانمندی‌های مردم این منطقه نیز آشنا شوند.

در این سو هم بناست با «ماه امت»، هویت محلی گلشهر تقویت شود و اعتماد به نفس اهالی آن افزایش یابد. با این پیش فرض ساعت ۲۰:۳۰‌ می‌پیچم داخل آوینی ۵۷ تا برسم به سالن ورزشی شهدای مدافع حرم مشهد که میزبان این رویداد فرهنگی و اجتماعی است.

زنده و پویا مثل گلشهر

نیم ساعت به شروع برنامه مانده، اما جلوی ورودی سالن شلوغ است. تیم اجرایی و میزبانان همه از بچه‌های گلشهر هستند و با روی خوش خانواده‌ها را راهنمایی می‌کنند. خانواده‌ها هم بلیت به دست، یکی پس از دیگری وارد محوطه بیرونی سالن می‌شوند و به جمعیت اطراف غرفه‌های غذا و پوشاک محلی افزوده می‌شوند.

شلوغی اطراف این غرفه‌های فروش، آدم را به یاد «شلوغ بازار» گلشهر می‌اندازد. همان قدر زنده و پویاست. در بیشتر غرفه‌ها یکی از غذا‌ها یا خوراکی‌های سنتی افغانستان تهیه و طبخ می‌شود و در این سو مردم مشتاق خریدار آن هستند. برخی برای تکرار مزه‌ای آشنا و بومی و برخی برای تجربه طعمی متفاوت.

زینب حسینی یکی از همین افراد است. او می‌گوید: من از رضاشهر به گلشهر آمدم. تابه حال اینجا نیامده بودم و خیلی دوست داشتم با فرهنگ مردم این بخش از شهر آشنا شوم. زمانی که از برگزاری این برنامه مطلع شدم، برنامه ریزی کردم که حتما در آن شرکت کنم.

او حضورش در «ماه امت» را به «حضور در افغانستان کوچک» تشبیه می‌کند و ادامه می‌دهد: متأسفانه برخی تصویر نازیبایی از مردم افغانستان ارائه می‌دهند، اما کافی است چند ساعت در میان آن‌ها باشی تا متوجه صفا و صمیمیتشان بشوی.

زمینه آشنایی بیشتر همسایه‌ها

غرفه حاجی اوستا بستنی شیریخ معروف افغانستانی‌ها را به «ماه امت» آورده است. متصدی آن توضیحاتی درباره تهیه این دسر خوشمزه سنتی می‌دهد و می‌گوید: مهاجران که عاشق این بستنی هستند و بقیه مهمان‌ها هم آن را دوست داشتند. او برگزاری چنین رویدادی را زمینه آشنایی بیشتر همسایه‌هایی می‌داند که سال هاست کنار هم زندگی می‌کنند، اما زیاد با هم قاتی نشده اند.

مریم خانم هم در یکی از غرفه‌های خوراک سنتی با منتو، بولانی و آشک از مراجعان پذیرایی می‌کند. او استقبال مهاجران و مجاوران را خوب می‌خواند و می‌گوید: خیلی از مشتری‌های ما برای اولین بار است که غذای افغانستانی می‌خورند و خیلی‌ها هم که مهاجرند می‌آیند که یکی از غذا‌های محبوب خودشان را بخورند.

او معتقد است «مردم از هر نژاد و مسلکی که باشند در این برنامه‌ها به هم نزدیک‌تر می‌شوند. برکت این نزدیکی‌ها هم صلح و دوستی است.»

کنار غرفه‌های خوراکی، دو غرفه هم پوشاک محلی افغانستان را معرفی می‌کنند و به فروش می‌رسانند. محمد که کار فروشندگی یکی از غرفه‌ها را عهده دار است می‌گوید: در روزگار فعلی که بسیاری از پوشاک مرسوم جامعه فاقد هویت است، پوشاکی نیز داریم که معرف فرهنگ و هویت ماست. ما در اینجا در واقع گوشه‌ای از فرهنگ کشورمان را به مردم مشهد و نسل جدید مهاجرانی نشان می‌دهیم که در مشهد به دنیا آمده اند.

قول امیر به روایت پاکستانی‌ها

از غرفه‌ها دور می‌شوم و داخل سالن می‌روم. سکو‌ها پرشده، اما بیشتر صندلی‌های وسط سالن خالی هستند. اینجا هم خود گلشهری ‎ها کار‌ها را سامان می‌دهند و مردم را بسته به نوع بلیتی که خریداری کرده اند، برای نشستن هدایت می‌کنند.

برنامه اصلی «ماه امت» با قرآن خوانی و خوشامد مجری شروع می‌شود تا نماهنگی از حال و هوای زندگی در گلشهر پخش شود. هم زمان با آن، گروه قوالی سلطان القادریه از پاکستان به روی سن می‌آید تا مهیای اجرا شود.

جاوید قوال و رحیم غفار دو قوال این گروه هستند که لحظاتی بعد با نوای «رضا جان» کارشان را شروع می‌کنند و بعد از چند دقیقه با اجرایی درباره امیرالمؤمنین (ع) آن را ادامه می‌دهند؛ قطعه‌ای که با همراهی و دست کوبی حاضران پرشورتر اجرا می‌شود؛ زیرا دست کوبی در قوالی استعاره از زدن در خانه اهل بیت (ع) است.

یک برنامه باکیفیت در دسترس مردم

صندلی‌های سالن حین اجرای گروه پاکستانی ردیف به ردیف پر شده اند و چند ردیف بیشتر خالی نیست. بعد از اتمام اجرای گروه اول سیدمحمود حسینی، از اهالی مهاجر گلشهر، به عنوان مجری دوم به روی سن می‌آید تا پیشینه‌ای از گلشهر و فضای اجتماعی و فرهنگی آن برای مخاطبان ارائه کند. بعد از صحبت‌های او در معرفی غذا‌ها و پوشاک افغانستان، «حمید تقدیمی» شاعر مهاجر ساکن گلشهر نیز گلشهر را در قالب غزلی معرفی می‌کند.

هم زمان با شعرخوانی او، گروه ایرانی بیدل به سرپرستی علی پورعطایی به روی سن می‌آیند. آن‌ها هم دو قطعه اجرا می‌کنند که مورد استقبال حاضران قرار می‌گیرد.

پورعطایی را بعد از اجرا پشت سن می‌بینم. از برنامه و حال و هوایش می‌پرسم. می‌گوید: تا بوده این بوده که برنامه‌های باکیفیت در مناطق برخوردار اجرا شود و اهالی مناطقی، چون گلشهر هم کمتر به آن‌ها راه داشته باشند. اگر هم برنامه‌ای در اینجا برگزار می‌شده با این کیفیت نبوده است. حالا برنامه‌ای باکیفیت و پرحجم در دسترس مردم گلشهر اجرا شده است.

او اجرای این برنامه‌ها را بسیار لازم می‌داند و اضافه می‌کند: خیلی ‎ها برای عملی شدن این برنامه تلاش کرده اند فقط هم به یک دلیل؛ اینکه حال دل مردم گلشهر در ماه امت خوب باشد.

هم نوایی مردم با نوای وحدت

سالن پر شده است که گروه فرهنگی هنری حزب ا.. لبنان با نام «وعد» به روی سن می‌آید. گروهی که مردم اگرچه نامش را نمی‌شناسند، اما وقتی اجرای خود را آغاز می‌کنند در برخی از فراز‌ها آن ‎ها را همراهی می‌کنند؛ زیرا نوا‌های آن‌ها را بارهاوبار‌ها از تلویزیون شنیده اند، خصوصا وقتی که حزب ا... لبنان نصرتی در جنگ با صهیونیست‌ها به دست می‌آورد.

پس از اجرای دو قطعه توسط میهمانان لبنانی «ماه امت» نوبت به هنرمندان موسیقی افغانستانی گروه «چشتی» می‌رسد؛ هنرمندانی که حاضران در سالن بیش از هر چیزی مشتاق اجرای آن‌ها هستند.

جواد تابش را که سرپرستی این گروه را برعهده دارد قبل از اجرا دیده بودم. از استقبال مردم راضی بود و می‌گفت: «اجرای این برنامه‌های مشترک در ایجاد وحدت مؤثر است. در اینجا می‌خواهیم با زبان موسیقی که زبان مشترک همه نوع بشر است و مرز ندارد بگوییم که انسان‌ها می‌توانند یکی باشند.»

او امیدوار بود که این همبستگی و وحدتی که به واسطه رویداد «ماه امت» بین مشهدی‌ها و مهاجران گلشهری شکل گرفته است، الگویی باشد برای همه به خصوص برای دو ملت ایران و افغانستان.

نوای خواندن ترانه «ملا ممد جان» که از بلندگو‌ها پخش می‌شود، بیشتر جمعیت داخل سالن بی اختیار آن را زیر لب زمزمه می‌کنند. نگاهشان می‌کنم. نمی‌شود تشخیص داد آنکه خوانندگان را در خواندن همراهی می‌کند افغانستانی است یا ایرانی. ساعت را نگاه می‌کنم که به ۲۳:۳۰ رسیده است. بلند می‌شوم و از «جهان شهر» بیرون می‌آیم.

>>> مشاهده ی گزارش تصویری...


:: لینک کوتاه مطلب :: farhikhtt.ir/post/8423


Share
نظرات: (۰) هیچ نظری هنوز ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.

نظرات مخاطبان


جست و جو در وبگاه


حتماً بخوانید

توضیح

بسیاری از مخاطبان ما، چه بسا فرصت کافی یا حوصله ی وافی برای مشاهده ی تمام صفحات تارنمای فرهیخت را نداشته باشند، اما تمایل دارند در کوتاه ترین زمان ممکن، مطلع شوند اوضاع رویکرد بین المللی رخدادها و نیز حال دیپلماسی های ۲۲ گانه ی شهر و استان چگونه است؟ یا اصلاً برای بار اول است که به این وبگاه سر می زنند و می خواهند در کوتاه ترین زمان ممکن بدانند اساساً «حرف حساب ما چیست؟» و اگر حال و روز «رویکرد بین المللی شهر و استان» خوب نیست، برای گذر از «وضعیت موجود» به «وضعیت مطلوب»، «پیشنهاد و راهکار ما چیست؟» البته در وب سایت های خبری و تحلیلی، معمولاً از محتوای این بخش با عنوان «انتخاب سردبیر» یاد می کنند.

اهم دغدغه ها

توضیح

اهم دغدغه ها، نگرانی ها و دلواپسی های فرهیخت را در این بخش شاهد خواهیم بود. باتوجه به کثرت این دغدغه ها، اهم آنان را ما در این بخش به نمایش خواهیم گذاشت تا در یک نگاه، بتوانید به مهمترین و الویت دارترین تشویش ها و پریشانی های رویکرد بین المللی شهر و استان همچنین دیپلماسی های فعال داشته باشید. یادآوری می کنیم از این شش قسمت، فقط محتوای بخش اول یعنی «فقر آمار» به صورت پیش فرض در مقابل دیدگان شما قرار دارد و بدیهی است برای مشاهده ی بخش های دیگر، باید بر روی عنوان مربوطه کلیک فرمایید.

صرفاً آن چیزی که قابل اندازه گیری است، مدیریت می شود پس از ۴۵ سال وقتی هنوز نمی توانیم آمار موثقی از زائران ایرانی و غیر ایرانی یا دانشجویان، سرمایه گذاران، گردشگران سلامت و اتباع ارائه دهیم، پس برنامه ریزی ها برای مدیریت آنان به نتیجه مطلوب نمی رسد و این واقعاً مایه فضاحت هردیار زائرخیزی است. آرشیو

شهر کم رویداد، شهر نیست، مزارستان اموات است! به همان میزان که موجودات زنده به اکسیژن و غذا نیازمندند، حیات، نشاط و پویایی شهرها نیز به رخدادها و اونت ها وابسته هست. آیا باورتان می شود مشهد مصفای ما جزو کم رخدادترین کلان شهرهاست؟ چطور می توان این نقیصه را در دیاری که مدعی قطب اول گردشگری کشور است، توجیه کرد؟ آرشیو

مشهدی که تمام نانوایی هایش متولی واحد دارد، چرا بین الملل اش بی متولی است؟ ماهی قدر آب را نمی داند و برخی از مسئولان و رسانه های ما قدر زائر، منزلت زیارت و حتی وجود نازنین خود امام رضا(ع) را و همچنین غافل از جایگاه زائران غیر ایرانی! واقعاً عجیب و نوبر نیست این همه بی اعتنایی در شهری که حیات اقتصادیش وابسته به اقتصاد زیارت است؟ آرشیو

امام رضا(ع) برند مشهد است! مشهد قطب گردشگری نیست! گواهینامه بین المللی فرودگاه! جشنواره امام رضا(ع) المپیک فرهنگی کشور! بین المللی سازی دانشگاه! و... اینها افاضات برخی از مسئولان خدوم اما غافل ماست که درسایه غفلت نخبگان و اهل قلم در سپهر رسانه بازتاب می یابد. جز آگاهی بخشی، چه رسالت دیگری داریم؟ آرشیو

هتل نسازید، اشباع شد! زائرسراها بختک اند! مشهد تشک دومیدانی ندارد! روز خیام ثبت جهانی شد! معرفی مشهد و زنان نخبه به جهانیان! اینها اندکی از آدرس های غلطی است که برخی حضرات به رسانه های منفعل ما می دهند و آنها هم بدون راستی آزمایی، منتشر می کنند. آه که چقدر بی دفاع است رویکرد بین المللی شهر رضوی آرشیو

نمایشگاه بین المللی خودرو! بلیت هواپیما گران نشده! ۲۰ میلیون گردشگر آبشار اخلمد، وعده سرخرمن افتتاح دبیرخانه جشنواره رسانه خورشید و... بخش اندکی از خالی بندی های مفتضحی است که برخی خواص برای تضییع حقوق مجاوران افاضه کردند و تاکنون چه کلاه های گشادی که سرمان نرفته است! آه که چقدر زودباورند برخی فرادستان ما... آرشیو