دیپلماسی" ورزشی/ میزبانی مشهد از مسابقات بین‌المللی کشتی چوخه و جشنواره اقوام ایرانی

  • بازدید: ۹۰۹
ورزشی/ میزبانی مشهد از مسابقات بین‌المللی کشتی چوخه و جشنواره اقوام ایرانی

در دیدار رییس فدراسیون ورزش روستایی و بازی های بومی محلی با مدیر عامل تربیت بدنی آستان قدس رضوی بر میزبانی مشهد از مسابقات بین‌المللی در رشته کشتی چوخه و سایر رشته‌های ورزشی زیر نظر این فدراسیون تاکید شد. رییس فدراسیون ورزش روستایی و بازی های بومی محلی در سفر یک روزه به مشهد مقدس با مدیر عامل تربیت بدنی آستان قدس رضوی دیدار کرد و در این جلسه بر میزبانی شهر مشهد از مسابقات بین‌المللی کشتی چوخه، رقابت‌های بین المللی بازی های بومی محلی و جشنواره بازی های بومی محلی اقوام ایرانی تاکید شد که قرار است سال آینده این رقابت ها به میزبانی مشهد برگزار شود.

رییس فدراسیون ورزش روستایی و بازی‌های بومی محلی در این دیدار گفت: در آینده نزدیک فدراسیون روستایی و بازی‌های بومی‌ و محلی مسابقاتی را در سطوح مختلف ملی و بین المللی برگزار خواهدکرد.

وی در این دیدار توضیحاتی در خصوص برنامه تدوین شده برای دهه کرامت ارایه کرد و پیشنهاد برگزاری لیگ کشتی چوخه را مطرح و امکانات خراسان رضوی برای برگزاری این رویداد ورزشی به ویژه آستان قدس رضوی را مورد توجه قرار داد.

رییس فدراسیون ورزش روستایی و  بازی‌های بومی محلی در ادامه از تشکیل لیگ مسابقاتی چون چوب کشی و هفت سنگ خبرداد و گفت: باور داریم که باید در معرفی توسعه بازی های بومی و محلی و برگزاری مسابقات و رویدادهای مختلف در سراسر کشور به طور جدی با همکاری سایر نهادها مورد توجه قراربگیرد.

لیگ چوخه با نام امام رضا(ع)

مدیرعامل تربیت بدنی آستان قدس رضوی نیز در این دیدار با اعلام آمادگی برای برگزاری لیگ کشتی با چوخه مزین به نام امام رضا(ع)، توسعه ورزش روستایی و عشایری را یکی از اولویت‌های برنامه‌ای این بخش اعلام کرد.

علیرضا تاج فیروز با اشاره به تاکید مقام معظم رهبری در خصوص توسعه ورزش در حوزه همه آحاد مردم با هدف ارتقاء سطح سلامتی و نشاط اجتماعی بیان کرد: این امکانات در همین راستا به بهترین شکل مورد استفاده قرار خواهد گرفت. در تلاش هستیم تا رویدادهای ورزشی از مناطق حاشیه‌ای به مراکز استان‌ها هدایت شود.

وی ادامه داد: اولویت ما ارایه خدمات به مناطقی است که از امکانات کمتری بهره‌ مند هستند. در همین راستا می‌توانیم تعامل‌ خوبی با فدراسیون ورزش روستایی و بازی‌های بومی محلی داشته باشیم. از پیشنهاد برگزاری لیگ کشتی با چوخه به نام امام رضا (ع) استقبال می‌کنیم و امیدواریم در سایر رشته های زیر مجموعه این فدراسیون رویدادهای ورزشی در دو بخش زنان و مردان برگزار شود.

میزبانی سه رویداد ملی و بین المللی 

رییس هیات ورزش روستایی و بازی های بومی محلی خراسان رضوی نیز در این دیدار گفت: خراسان رضوی این آمادگی را دارد که میزبان مسابقات کشتی چوخه در سطح بین المللی باشد. همچنین با همکاری مجموعه آستان قدس رضوی می توانیم جشنواره بازی های بومی محلی اقوام ایرانی را در مشهد برگزار کنیم.

بر اساس گزارش روابط عمومی هیات ورزش روستایی و بازی‌های بومی محلی خراسان رضوی، محمد رضا خوش باطن افزود: مشهد به عنوان یک کلان شهر از ظرفیت های خیلی خوبی برخوردار است و به دنبال میزبانی مسابقات کشوری در این شهر هستیم که در حال حاضر مسابقات بین المللی کشتی چوخه، رقابت های بین المللی بازی های بومی محلی و جشنواره بازی های بومی محلی اقوام ایرانی را پیشنهاد دادیم که با استقبال خیلی خوبی از سوی فدراسیون همراه بوده است.

ایسنا / خراسان رضوی 

با تاریخچه کشتی با چوخه « چوخه » از آغاز تا کنون بیشتر آشنا شویم:

ورزش کشتی در ایران از قدمت بسیار طولانی برخوردار است  به طوری که تاریخ پیدایش آن نامعلوم و به موازات تاریخ پیش رفته است  این رشته در ایران، ترکیه، یونان، یوگسلاوی، روسیه، ژاپن و کره متداول بوده است و به شکل های مختلف انجام می شده است، این تنوع در اجرا حتی در کشور ما در استان ها، ایلات و عشایر نیز وجود داشته است در خراسان چوخه، در مازندران  لوچو، در گیلان گیله مردی، بغل به بغل در ارسنجان، گلی  یا روغنی در ترکیه، گرش در خوزستان، کمر به کمر در ترکمن صحرا، پهلوانی در زورخانه های تهران و قم ،  ترکمنی در مازندران، سومو در ژاپن، سامبو در روسیه و دهها کشتی دیگر که سرآمد همه  آنان کشتی چوخه ای (چقه ای) بوده است

«چوخه» در کلات نادری، درگز، چاپشلو، قوچان، شیروان. چناران، بجنورد و اسفراین متداول بوده که بعدها در مشهد، نیشابور، تربت جام، تایباد و  آشخانه نیز مرسوم  شده است.

این ورزش در روستاها ایلات و عشایر انجام می گیرد و اوج شکوه و جلال آن در مراسم بزرگ سیزده و چهارده  فروردین  اسفراین است  .

در گذشته های  نه چندان دور، «چوخه» خاستگاه کشتی گیران بنامی بوده و از این رشته پرطرفدار و زیبا، قهرمانان بزرگی به پا خاستند و در جهان نیز سرآمد همه دلاوران شدند.

در اولین دوره  مسابقات کشتی آزاد دوستانه ایران و ترکیه در سال ۱۳۲۶ چهار نفر از «چوخه کاران» در معیت تیم ملی ایران قرار گرفتند بیش از ۵۰ کشتی گیر از “چوخه کاران خراسان” در کشتی آزاد و فرنگی ایران آواز پهلوانی دادند این همه افتخار منبعث از “لنگ های زیبا و اصیل چوخه” بوده است به طوریکه احمد طاهری با وزن ۷۰ کیلوگرم بر پهلوان حاج محمد سرپلی با وزن ۱۲۰ کیلوگرم با فن لنگ، پیروز شد .

تمامی مربیان، علاقه مندان و مردم در کسب افتخار آن سهیم اند  شادروان  شورورزی، علی کاظمی، احمد وفادار، فرهاد شعبانی، قاسم محمد خانی، عباس گلمکانی، ابوالقاسم سخدری، غلامرضا گلکار، مرحوم سخی پرووزه، محمد علی صحرایی،  قربانعلی محجوب، عزیز نظری، علی روحانی، محمد رضا فرخنده، محمد علی زاهد، حاج علی اصغر خدمتگزار، احمد طاهری، محمد کیفی و آقایان: محمود قشنگ، خدابخش عفت دار، حسین مهرافروزیان، احمد بهمنی، مسلم اسکندر فیلابی، علیرضا رستمی، احمد سدیدی، ابراهیم آزمون،  علی با مشکی، اکبر شیدا، قدرت اوغازیان، امیر منوری، حمزه محمد خانی، جواد محمد خانی، اصغر یزدانی، حسنعلی در تومی، غلامرضا حلمی و  دهها قهرمان دیگر از “چوخه” به پا خاستند و در  کشتی آزاد و فرنگی قهرمان ایران شدند .

در کشتی های پهلوانی و زورخانه ای ،  پهلوان اکبر آخوند زاده، اکبر خراسانی، سلیم خراسانی، آخوند خراسانی، حاج سید تقی رضوی، حاج سید رضا رضوی، حاج مختار کاشی، حاج محمد محرر، حاج حسام خوشنویسان، نایبعلی خان ملک،  کریم محمدیان، مصطفی طوسی، قلی زنجانی، جمیل پروین، گل حسین کچرانلوئی، نعمت الله حذیفی، فرهاد شعبانی، قربان محمد بهادری، ابوالقاسم سخدری، عباس گلمکانی، احمد وفادار، یعقوبعلی شورورزی، فرخ تورانی، محمد دربان، ابراهیم آزمون، امیر قربانی، عزیز نظری، علی روحانی،  محمود قشنگ، حسین مهرافروزیان، قدیر نخودچی، بهارستانی، ناجی، و دهها قهرمان دیگر که در کشتی پهلوانی مقام اول را کسب نمودند .

انجمن چوخه کشور از خدمات ارزنده پهلوان محسن سیلاخوری در تدوین فرهنگ مکتوب چوخه در جریان نخستین لیگ مسابقات چوخه باشگاههای کشور که در سال ۱۳۹۴ در اصفهان برگزار شد، از ایشان تقدیر و تشکر کرده است.

در رشته «جودو» و «کوراش» نیز «چوخه کاران» زیادی درخشیدند، مرحوم  عزیز نظری، حسن خان حسن پور، برات لعل نظام، علی شهیدی، بهروز پرهیزگا ر، خسرو دلیر، علی چمن پا، حسن نیک بین، عباس فلاح، علی رضایی، حسین علی اکبری، علی محمد نیا، الیاس علی اکبری، احمد عفتی، حسن امانی، مصطفی دلیریان، ایوب حسنی، قاسم اسدی، برادران نیک بین، پهلوانلو،  احمد قاسمی، محمد تقی فیاض، عزیز تقدیسی، عقیل شاهی، یونس کریمان، علی معلومات، جواد روحانی و دهها جودو کار دیگر که در گهواره  «چوخه» پرورش یافتند.

به قلم: محسن سیلاخوری، ۲ تیر ۱۴۰۰ 

:: لینک کوتاه مطلب :: farhikhtt.ir/post/8109


Share
نظرات: (۰) هیچ نظری هنوز ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.

نظرات مخاطبان


جست و جو در وبگاه


حتماً بخوانید

توضیح

بسیاری از مخاطبان ما، چه بسا فرصت کافی یا حوصله ی وافی برای مشاهده ی تمام صفحات تارنمای فرهیخت را نداشته باشند، اما تمایل دارند در کوتاه ترین زمان ممکن، مطلع شوند اوضاع رویکرد بین المللی رخدادها و نیز حال دیپلماسی های ۲۲ گانه ی شهر و استان چگونه است؟ یا اصلاً برای بار اول است که به این وبگاه سر می زنند و می خواهند در کوتاه ترین زمان ممکن بدانند اساساً «حرف حساب ما چیست؟» و اگر حال و روز «رویکرد بین المللی شهر و استان» خوب نیست، برای گذر از «وضعیت موجود» به «وضعیت مطلوب»، «پیشنهاد و راهکار ما چیست؟» البته در وب سایت های خبری و تحلیلی، معمولاً از محتوای این بخش با عنوان «انتخاب سردبیر» یاد می کنند.

اهم تازه ها

آرشیو توضیح

مخاطبانی که فرصت زیادی برای «فرهیخت گردی» ندارند و می خواهند در کوتاه ترین زمان ممکن ، اهم تازه ها و یافته های مطالعاتی اخیر فرهیخت را در «یک نگاه» ببینند و بخوانند، ما آنها را ذیل این بخش گرد هم آورده ایم.

اهم دغدغه ها

توضیح

اهم دغدغه ها، نگرانی ها و دلواپسی های فرهیخت را در این بخش شاهد خواهیم بود. باتوجه به کثرت این دغدغه ها، اهم آنان را ما در این بخش به نمایش خواهیم گذاشت تا در یک نگاه، بتوانید به مهمترین و الویت دارترین تشویش ها و پریشانی های رویکرد بین المللی شهر و استان همچنین دیپلماسی های فعال داشته باشید. یادآوری می کنیم از این شش قسمت، فقط محتوای بخش اول یعنی «فقر آمار» به صورت پیش فرض در مقابل دیدگان شما قرار دارد و بدیهی است برای مشاهده ی بخش های دیگر، باید بر روی عنوان مربوطه کلیک فرمایید.

صرفاً آن چیزی که قابل اندازه گیری است، مدیریت می شود این یعنی آن که اگر با گذشت ۴۵ سال، هنوز نمی توانیم یک آمار موثق از زائران ایرانی و غیر ایرانی یا دانشجویان، سرمایه گذاران، گردشگران سلامت و اتباع خارجی ارائه دهیم، پس هر گونه برنامه ریزی برای مدیریت آنان به نتیجه مطلوب نمی رسد و این واقعاً مایه فضاحت هردیار زائرخیزی است. آرشیو

شهر کم رویداد، شهر نیست، مزارستان اموات است! به همان میزان که موجودات زنده به اکسیژن و غذا نیازمندند، حیات، نشاط و پویایی شهرها نیز به رخدادها و اونت ها وابسته هست. آیا باورتان می شود مشهد مصفای ما جزو کم رخدادترین کلان شهرهاست؟ و این واقعاً مایه فضاحت دیاری است که ادعای قطب اول گردشگری کشور را دارد. آرشیو

مشهدی که تمام نانوایی هایش متولی واحد دارد، چرا بین الملل اش بی متولی است؟ ماهی قدر آب را نمی داند و برخی از مسئولان و رسانه های ما قدر زائر، منزلت زیارت و حتی وجود نازنین خود امام رضا(ع) را و همچنین غافل از جایگاه زائران غیر ایرانی! واقعاً عجیب و نوبر نیست این همه بی اعتنایی در شهری که حیات اقتصادیش وابسته به اقتصاد زیارت است؟ آرشیو

امام رضا(ع) برند مشهد است! مشهد قطب گردشگری نیست! گواهینامه بین المللی فرودگاه! جشنواره امام رضا(ع) المپیک فرهنگی کشور! بین المللی سازی دانشگاه! و... اینها افاضات برخی از مسئولان خدوم اما غافل ماست که درسایه غفلت نخبگان و اهل قلم در سپهر رسانه بازتاب می یابد. جز آگاهی بخشی، چه رسالت دیگری داریم؟ آرشیو

هتل نسازید، اشباع شد! زائرسراها بختک اند! مشهد تشک دومیدانی ندارد! روز خیام ثبت جهانی شد! معرفی مشهد و زنان نخبه به جهانیان! اینها اندکی از آدرس های غلطی است که برخی حضرات به رسانه های منفعل ما می دهند و آنها هم بدون راستی آزمایی، منتشر می کنند. آه که چقدر بی دفاع است رویکرد بین المللی شهر رضوی آرشیو

نمایشگاه بین المللی خودرو! بلیت هواپیما گران نشده! ۲۰ میلیون گردشگر آبشار اخلمد، وعده سرخرمن افتتاح دبیرخانه جشنواره رسانه خورشید و... بخش اندکی از خالی بندی های مفتضحی است که برخی خواص برای تضعییع حقوق مجاوران افاضه کردند و تاکنون چه کلاه های گشادی که سرمان نرفته است! آه که چقدر زودباورند برخی فرادستان ما... آرشیو