دیپلماسی❜ فرهنگی/ دیپلماسی فرهنگی بیش از دیپلماسی سیاسی پیوند دهنده ملت‌هاست

  • بازدید: ۵۳۹
فرهنگی/ دیپلماسی فرهنگی بیش از دیپلماسی سیاسی پیوند دهنده ملت‌هاست

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران: دیپلماسی فرهنگی بیش از دیپلماسی سیاسی پیوند دهنده ملت‌هاست. اشرف بروجردی گفت: دیپلماسی فرهنگی می‌تواند کاربرد بالاتری از دیپلماسی سیاسی در پیوند دادن ملت‌ها داشته باشد. وی در مراسم افتتاح نخستین نمایشگاه و همایش بین‌المللی خوش‌نویسی راه ابریشم که شامگاه گذشته در موزه بزرگ خراسان برگزار شد، اظهار کرد: راه ابریشم پروژه‌ای است که یونسکو از دو سال قبل آغاز کرده تا در عرصه‌های مختلف کار مشترک کشورهای مسیر جاده ابریشم را به نمایش بگذارد و بین کشورهای مختلف این مسیر حلقه وصلی ایجاد کند.

وی ادامه داد: باید منتظر بود تا به تدریج نتایج اجزاء مختلف فرهنگی پروژه راه ابریشم که می‌تواند وصل دهنده ملت‌ها باشد نمود پیدا کند. به ویژه اینکه ما اعتقادمان بر این است که دیپلماسی می‌تواند کاربرد بالاتر و بهتری از دیپلماسی سیاسی در پیوند دادن ملت‌ها داشته باشد.
بروجردی تصریح کرد: خداوند را سپاس‌گذاریم و سر بر آستان پر مهرش می‌گذاریم که به ما توان بخشید که مزیت نطق و بیان را دریابیم و فضیلت بخشید که از میان هنرها هنر قدسی خوشنویسی را برگزینیم. خط و خوش‌نویسی بهترین وسیله درک مفاهیم و معانی و شاید زیباترین عامل انتقال دانش و معلومات بشری است، و جلوه‌ای از رخ خداست که خدا زیباست و زیبایی را دوست دارد.
وی با اشاره به وجود روشنی و صفای دل در میان هنرمندان خوشنویس، بیان کرد: استادان معتقد بر آنند که رسیدن به مرتبه بالای هنر خوشنویسی ممکن نیست مگر با داشتن تذهیب نفس و صفای دل. اگر به محتوای قالب‌های مختلف خوشنویسی بنگریم در می‌یابیم که مضامین و محتواهای آن بجز آیات قرآنی و روایات و احادیث اهل‌بیت معصومین و پیام‌های حکیمان نیست و قطعا سال‌ها کتابت این مطالب ژرف عرفانی در جان خوشنویسان می‌نشیند و جان‌هایشان را مصفا می‌کند و جلا می‌بخشد.
همچنین منصور غلامی، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در سخنرانی مجازی در این اجلاس، گفت: برای نخستین بار هنرمندان خوشنویس از ۳۰ کشور حوزه‌های تمدنی مختلف جهان در شهر مقدس مشهد گرد هم آمده‌اند تا پس از سال‌ها دوباره بسان نیکان ارجمند و خردمندمان پیوند دهنده صلح و دوستی و برادری باشند.
وی ادامه داد: پس از اجلاس موفقیت‌آمیز سال گذشته در شهر کهن همدان و استقبال سازمان جهانی یونسکو از این اقدام شایسته ایران در تقویت تبادلات فرهنگی با محوریت جاده ابریشم، خوش‌بختانه با اقدام متعهدانه کمیسیون یونسکو در ایران ابتکار برگزاری نخستین کنفرانس بین‌المللی رقص قلم در مسیر جاده ابریشم طراحی و به مرحله اجرا در آمد.
غلامی تصریح کرد: اهمیت این رویداد جهانی از آن جهت برجسته‌تر می‌شود که فزون بر یک سال است که کل جامعه بشری با همه‌گیری ویروس اهریمنی کرونا دست به گریبان است و در انزوا و افسردگی به سر می‌برد و کشور ما ایران همواره در طول قرن‌ها به وسیله فرهنگ و هنر دستاوردهای شادی بخشی را برای جهانیان به ارمغان آورده است و اکنون که همه ملت‌ها تحت تاثیر فشارهای روحی این بیماری قرار گرفته‌اند بار دیگر یادآوری عظمت و اصالت فرهنگ و هنر با برافراشتن بیرق هنر جاودان خوش‌نویسی پا به عرصه نهاده است.
وی خاطرنشان کرد: از دیگر شایستگی‌های پر آوازه ایرانی این است که بیش از پیش ذات و ماهیت اصلی راه ابریشم پیوسته شده است. جاده ابریشم صرفا یک مسیر تبادل تجاری نبوده، بلکه گذرگاه ادیان و فرهنگ و هنر و توسعه و گسترش صلح و دوستی‌های پایدار بوده است که از ارزنده‌ترین اهداف سازمان جهانی یونسکو است.

معاون وزیر میراث فرهنگی خبر داد: ارسال پرونده خوشنویسی ایران به یونسکو
معاون وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گفت: پرونده خوشنویسی ایران آماده و برای یونسکو ارسال شده است تا سال آینده در فهرست جهانی قرار بگیرد.

محمدحسن طالبیان در مراسم افتتاح نخستین نمایشگاه و همایش بین‌المللی خوشنویسی راه ابریشم که شامگاه گذشته در موزه بزرگ خراسان برگزار شد، اظهار کرد: از دوران باستان ایرانیان همیشه به هنر و خوشنویسی علاقه داشتند، اما آنچه امروز راجع به آن صحبت می‌کنیم مربوط به دوره اسلامی است که میان این کشورها یک رابطه دوستی از دید هنر وجود دارد.
وی ادامه داد: آثار، کتیبه‌ها و موسیقی‌ها نشان دهنده ابعاد عظیم فرهنگ و هنر است و ما باید این میراث و تمدن عظیم ایرانی را بشناسیم. در دوره تیموریان خوشنویسی به اوج خود رسیده بود، اما با رواج چاپ‌های سربی و دوران دیجیتال مردم از خط فاصله گرفتند، اما به همت اساتید خوشنویس و دستگاه‌های مختلف خوشنویسی جایگاه والای خود را حفظ کرده است.
طالبیان تصریح کرد: تلاش کرده‌ایم تا پرونده خوشنویسی را در ابعاد مختلف به عنوان پاسداری خوب از فرهنگ، تهیه کنیم که در حال حاضر آماده شده و برای یونسکو ارسال شده است تا سال آینده در فهرست جهانی قرار بگیرد و از این جهت از همه دست اندرکاران تشکر می‌کنم.
وی افزود: ظرفیت‌های عظیمی در ایران نهفته است که باید بیش‎‌تر از آن حفاظت کنیم. تلاش ما باید این باشد که کشورهای مسیر جاده ابریشم از دوستی بیشتری برخوردار باشند، بنابراین اعلام آمادگی می‌کنیم پرونده‌های مشترکی را به اتفاق کشورهای مسیر راه ابریشم تهیه کنیم.
خط امام راحل و مقام معظم رهبری نشانه‌هایی از خوشنویسی هستند
همچنین سید محمدرضا میرتاج‌الدینی، رئیس فراکسیون راهبردی مجلس شورای اسلامی در ادامه این مراسم، گفت: حضور در محضر فرهیختگان هنر خوش‌نویسی توفیقی است که نصیب بنده شده تا از این پدیده فرهنگی که در سال ۱۳۹۹ به کمک کمیسیون ملی یونسکو در ایران ایجاد شده است، استفاده کنیم.
وی ادامه داد: ظرفیت‌های فرهنگی در میان ملل و عناصر فرهنگی همچون هنر خوش‌نویسی که در میان ملل مشترک بوده و در کشورهایی که در جاده تاریخی ابریشم قرار دارند، وجود دارد، ظرفیت خوبی برای ارتباط میان ملت‌ها و ایجاد روابط ارزشمند میان انسان‌ها فراهم می‌کند.
میرتاج‌الدینی تصریح کرد: اگر بخواهیم درباره خوش‌نویسی چیزی بگویم، استفاده از آیه «نون والقلم و ما یسترون» بسیار مفید خواهد بود. خداوند در آیات قرآن به زیبایی‌ها سوگند یاد کرده است. تعبیری که در این نمایشگاه به کار برده شده، رقص قلم بوده که تعبیر خوبی است. در قرآن به قلم و آنچه نوشته می‌شود، سوگند خورده می‌شود. نوشتن دارای محتوا، ماهیت و قالب است، اگر همه این موارد زیبا باشد مفاهیم بسیار رسا و زیبا خواهد بود.
وی اضافه کرد: خوش‌نویسی یک هنر است که از دست یک انسان هنرمند ظاهر می‌شود و تراوش ایده‌های فکری او است که در زیبا نوشتن، بروز و ظهور پیدا می‌کند. هنرمندان، علما و بزرگان ما در طول تاریخ در یک امر به صورت عمومی مشترک هستند که آن امر خوش‌نویسی است. خط زیبا امام راحل و خط مقام معظم رهبری نشانه‌هایی از خوش‌نویسی است.
سرور بختی، رئیس موسسه فرهنگی اکو، نیز در این مراسم اظهار کرد: افتخار دارم که امروز در این جماعت و این همایش شرکت کرده‌ام و عرض سپاس بی‌پایان از متولیان این نمایشگاه دارم که توانسته‌اند چنین بزم هنر و فرهنگی را در این زمانه ایجاد کنند.
وی ادامه داد: خوش‌نویسی هنری است که از نسل‌های گذشته توسعه یافته تا به امروز رسیده است و افراد زیادی در جهان از آن استفاده می‌کنند. من متعجب شده‌ام که از لهستان و ژاپن نیز آثاری به این نمایشگاه راه یافته است.
بختی تصریح کرد: من امروز در این نمایشگاه متوجه این نکته شدم که فرهنگ و هنر مرز ندارد و هنر خوش‌نویسی توانسته است سراسر جهان را فتح کند. امیدواریم بتوانیم در آینده سلسله برنامه‌ها و همایش‌های بین‌المللی فرهنگی جهت پاسداشت میراث کهن و ارائه میراث‌های بزرگ به نسل‌های آینده داشته باشیم.
ایران پایتخت هنر خوشنویسی است
همچنین محمدرضا کلائی، شهردار مشهد در ادامه این مراسم، گفت: تشکر فراوان دارم از همتی که کمیسیون ملی یونسکو انجام داد و مجموعه‌ای از دغدغه‌مندان را گرد هم جمع کرد تا با کمک یکدیگر نمایشگاهی از هنر خوشنویسی برگزار کنند. خوش‌نویسی میراث معنوی کشور بوده و ایران به عنوان پایتخت این هنر شناخته می‌شود.
وی ادامه داد: امیدوارم این افتتاح در مکانی که میزبان اتفاقات بزرگ فرهنگی و هنری است و به همت وزارت میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری ایجاد شده و قلبی از فرهنگ و هنر را در دل پارک کوهسنگی مشهد جا داده است، پر برکت باشد و بتوانیم میزبانی شایسته‌ای داشته باشیم.



:: لینک کوتاه مطلب :: farhikhtt.ir/post/7688


Share
نظرات: (۰) هیچ نظری هنوز ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.

نظرات مخاطبان


جست و جو در وبگاه


حتماً بخوانید

توضیح

بسیاری از مخاطبان ما، چه بسا فرصت کافی یا حوصله ی وافی برای مشاهده ی تمام صفحات تارنمای فرهیخت را نداشته باشند، اما تمایل دارند در کوتاه ترین زمان ممکن، مطلع شوند اوضاع رویکرد بین المللی رخدادها و نیز حال دیپلماسی های ۲۲ گانه ی شهر و استان چگونه است؟ یا اصلاً برای بار اول است که به این وبگاه سر می زنند و می خواهند در کوتاه ترین زمان ممکن بدانند اساساً «حرف حساب ما چیست؟» و اگر حال و روز «رویکرد بین المللی شهر و استان» خوب نیست، برای گذر از «وضعیت موجود» به «وضعیت مطلوب»، «پیشنهاد و راهکار ما چیست؟» البته در وب سایت های خبری و تحلیلی، معمولاً از محتوای این بخش با عنوان «انتخاب سردبیر» یاد می کنند.

اهم دغدغه ها

توضیح

اهم دغدغه ها، نگرانی ها و دلواپسی های فرهیخت را در این بخش شاهد خواهیم بود. باتوجه به کثرت این دغدغه ها، اهم آنان را ما در این بخش به نمایش خواهیم گذاشت تا در یک نگاه، بتوانید به مهمترین و الویت دارترین تشویش ها و پریشانی های رویکرد بین المللی شهر و استان همچنین دیپلماسی های فعال داشته باشید. یادآوری می کنیم از این شش قسمت، فقط محتوای بخش اول یعنی «فقر آمار» به صورت پیش فرض در مقابل دیدگان شما قرار دارد و بدیهی است برای مشاهده ی بخش های دیگر، باید بر روی عنوان مربوطه کلیک فرمایید.

صرفاً آن چیزی که قابل اندازه گیری است، مدیریت می شود پس از ۴۵ سال وقتی هنوز نمی توانیم آمار موثقی از زائران ایرانی و غیر ایرانی یا دانشجویان، سرمایه گذاران، گردشگران سلامت و اتباع ارائه دهیم، پس برنامه ریزی ها برای مدیریت آنان به نتیجه مطلوب نمی رسد و این واقعاً مایه فضاحت هردیار زائرخیزی است. آرشیو

شهر کم رویداد، شهر نیست، مزارستان اموات است! به همان میزان که موجودات زنده به اکسیژن و غذا نیازمندند، حیات، نشاط و پویایی شهرها نیز به رخدادها و اونت ها وابسته هست. آیا باورتان می شود مشهد مصفای ما جزو کم رخدادترین کلان شهرهاست؟ چطور می توان این نقیصه را در دیاری که مدعی قطب اول گردشگری کشور است، توجیه کرد؟ آرشیو

مشهدی که تمام نانوایی هایش متولی واحد دارد، چرا بین الملل اش بی متولی است؟ ماهی قدر آب را نمی داند و برخی از مسئولان و رسانه های ما قدر زائر، منزلت زیارت و حتی وجود نازنین خود امام رضا(ع) را و همچنین غافل از جایگاه زائران غیر ایرانی! واقعاً عجیب و نوبر نیست این همه بی اعتنایی در شهری که حیات اقتصادیش وابسته به اقتصاد زیارت است؟ آرشیو

امام رضا(ع) برند مشهد است! مشهد قطب گردشگری نیست! گواهینامه بین المللی فرودگاه! جشنواره امام رضا(ع) المپیک فرهنگی کشور! بین المللی سازی دانشگاه! و... اینها افاضات برخی از مسئولان خدوم اما غافل ماست که درسایه غفلت نخبگان و اهل قلم در سپهر رسانه بازتاب می یابد. جز آگاهی بخشی، چه رسالت دیگری داریم؟ آرشیو

هتل نسازید، اشباع شد! زائرسراها بختک اند! مشهد تشک دومیدانی ندارد! روز خیام ثبت جهانی شد! معرفی مشهد و زنان نخبه به جهانیان! اینها اندکی از آدرس های غلطی است که برخی حضرات به رسانه های منفعل ما می دهند و آنها هم بدون راستی آزمایی، منتشر می کنند. آه که چقدر بی دفاع است رویکرد بین المللی شهر رضوی آرشیو

نمایشگاه بین المللی خودرو! بلیت هواپیما گران نشده! ۲۰ میلیون گردشگر آبشار اخلمد، وعده سرخرمن افتتاح دبیرخانه جشنواره رسانه خورشید و... بخش اندکی از خالی بندی های مفتضحی است که برخی خواص برای تضییع حقوق مجاوران افاضه کردند و تاکنون چه کلاه های گشادی که سرمان نرفته است! آه که چقدر زودباورند برخی فرادستان ما... آرشیو